Ο επικεφαλής τεχνητής νοημοσύνης της Meta διατύπωσε τολμηρές απόψεις
Ο Yann LeCun, επικεφαλής του τομέα τεχνητής νοημοσύνης στη Meta, δεν είναι θιασώτης της κυρίαρχης νοοτροπίας της Silicon Valley και εκφράζει σοβαρές αμφιβολίες για τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη (Generative AI).
Κριτική στον όρο «Τεχνητή Γενική Νοημοσύνη»
Ο LeCun απορρίπτει εντελώς τον όρο Γενετική Τεχνητή Νοημοσύνη (AGI). Σύμφωνα με τον ίδιο, όσοι ισχυρίζονται ότι η ανθρωπότητα πλησιάζει στην ανάπτυξη μιας AGI είτε κάνουν λάθος, είτε μπορεί να έχουν μια διαστρεβλωμένη ερμηνεία του όρου. Κατά τη διάρκεια της επετείου του FAIR (Fundamental AI Research), της ερευνητικής ομάδας AI της Meta, που λειτουργεί εδώ και δέκα χρόνια στο Παρίσι, ο LeCun άφησε σαφείς αιχμές για την OpenAI. Συγκεκριμένα, επέκρινε την άποψη ότι η AGI είναι ένας στόχος που καθορίζεται με οικονομικούς όρους και όχι με βάση τη νοημοσύνη.
Ο LeCun, διακεκριμένος επιστήμονας που έχει διδάξει σε κορυφαία πανεπιστήμια και βραβευθεί με το Turing Award, συμμετείχε πρόσφατα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός. Επιπλέον, του απονεμήθηκε το Βραβείο Βασίλισσας Ελισάβετ για τις συνεισφορές του στη μηχανική μάθηση. Σε ομιλία του στη Σύνοδο Κορυφής για την Τεχνητή Νοημοσύνη στο Παρίσι, τόνισε την ανάγκη υποστήριξης του λογισμικού ανοιχτού κώδικα από τις κυβερνήσεις, καθώς η Meta προσφέρει μεγάλο μέρος των AI μοντέλων της ως open-source, με εξαίρεση τις παραμέτρους του Llama.
Η εναντίωση στη νοοτροπία της Silicon Valley
Ο LeCun δεν κρύβει τη δυσαρέσκειά του για τη νοοτροπία που κυριαρχεί στη Silicon Valley. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «ένα από τα προβλήματα που παρατηρούνται είναι η αίσθηση ανωτερότητας που έχουν ορισμένοι, θεωρώντας ότι μονοπωλούν τις καλές ιδέες». Στηλιτεύει επίσης την αντίληψη ότι, αν κάποιος άλλος παρουσιάσει μια καινοτόμο ιδέα, τότε αυτή πρέπει να έχει προκύψει μέσω εξαπάτησης.
Αντί για την AGI, ο LeCun προτείνει έναν νέο όρο: AMI (Advancements in Human-Robotic Intelligence), δηλαδή εξελίξεις στην ανθρώπινη-ρομποτική νοημοσύνη. Θεωρεί ότι η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης είναι ένα μακροπρόθεσμο εγχείρημα, το οποίο απαιτεί σταδιακά βήματα. Το βασικό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι ποια αρχιτεκτονική απαιτείται για να αναπτυχθεί πραγματικά έξυπνη τεχνητή νοημοσύνη.
Η σημασία της μάθησης από τον πραγματικό κόσμο
Ο LeCun προτείνει ότι η τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να μπορεί να λειτουργεί με Zero-Shot Learning, δηλαδή να επιλύει άγνωστες εργασίες χωρίς προηγούμενη εκπαίδευση. Αυτό θεωρείται πιο κοντά στη φυσική ανθρώπινη νοημοσύνη, την οποία διαθέτουν ακόμα και τα ζώα, όπως οι γάτες. Για να επιτευχθεί αυτό, όμως, απαιτείται βαθιά κατανόηση του φυσικού κόσμου.
Η γενετική τεχνητή νοημοσύνη βασίζεται αποκλειστικά σε προβλέψεις, κάτι που, σύμφωνα με τον LeCun, δεν επιτρέπει την πραγματική απόκτηση γνώσης. Χρησιμοποιεί ως παράδειγμα ότι ένα AI σύστημα δεν μπορεί να γνωρίζει ακριβώς πώς είναι διαμορφωμένος ένας χώρος, παρά μόνο να μαντεύει τη θέση των παραθύρων από το φως. Θεωρεί ότι μοντέλα όπως το Sora και οι γεννήτριες εικόνων δεν είναι η σωστή προσέγγιση για την κατανόηση του κόσμου.
Η εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης πέρα από τη γενετική AI
Ο LeCun τονίζει ότι οι άνθρωποι μαθαίνουν οπτικά και όχι μέσω της γλώσσας. Οι σκέψεις προϋπάρχουν της γλώσσας και μετατρέπονται σε λόγο, γεγονός που σημαίνει ότι τα δεδομένα που λαμβάνουμε από τον κόσμο είναι ασύντακτα και απαιτούν μια νέα αρχιτεκτονική AI για να γίνουν πραγματικά χρήσιμα. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα σημερινά AI μοντέλα είναι εκπαιδευμένα σε συγκεκριμένες εργασίες, αλλά δεν έχουν την ικανότητα να προσαρμόζονται όπως οι άνθρωποι.
Το παράδειγμα των αυτόνομων οχημάτων και των ρομπότ
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αδυναμία ανάπτυξης επιπέδου 5 αυτόνομων οχημάτων – δηλαδή οχημάτων που λειτουργούν χωρίς οδηγό. Ο LeCun επισημαίνει ότι ένας 17χρονος μαθαίνει να οδηγεί μέσα σε λίγες ώρες, ωστόσο η βιομηχανία ακόμα δεν έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα σύστημα που να μπορεί να λειτουργήσει πλήρως αυτόνομα.
Η ομάδα του στο Παρίσι εργάζεται πάνω σε ρομπότ, τα οποία στοχεύουν στην ανάπτυξη πραγματικής ευφυΐας. Το πρώτο στάδιο αφορά έναν ρομποτικό σκύλο, ενώ ο LeCun βλέπει μέλλον και στα έξυπνα γυαλιά. Πιστεύει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα βελτιώσει τη ζωή μας, αλλά στο μέλλον η εξέλιξη της θα κινηθεί πέρα από τη γενετική AI, προς μια νέα κατεύθυνση.