ΑρχικήΕργασίαΟι ρήτρες στις συμβάσεις εργασίας επηρεάζουν αρνητικά τους εργαζόμενους

Οι ρήτρες στις συμβάσεις εργασίας επηρεάζουν αρνητικά τους εργαζόμενους

Τα τελευταία χρόνια οι επιχειρήσεις τείνουν όλο και περισσότερο να βάζουν ρήτρες στις συμβάσεις εργασίας στους εργαζόμενους που προσλαμβάνουν, με απώτερο σκοπό να αυξήσουν την παραγωγικότητα, και κατά συνέπεια να αυξήσουν τα κέρδη τους.

Ωστόσο, αρκετοί εμπειρογνώμονες πάνω στον τομέα της εργασίας επισημαίνουν πως οι επιχειρήσεις συχνά παραβλέπουν το γεγονός πώς τέτοιες ρήτρες επηρεάζουν αρνητικά τους εργαζόμενους, κυρίως στον ψυχολογικό τομέα, αφού προφανώς πρέπει να έχουν διαρκώς στο μυαλό ό,τι δεν πρέπει να παραβούν τους κανόνες γιατί υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να απολυθούν με αποτέλεσμα να μην αποδίδουν στο μέγιστο. Και τελικά αντί να κερδίζει, να χάνει η επιχείρηση που θεσπίζει τέτοιους κανόνες.

Ένας καθηγητής από το πανεπιστήμιο του Κάνσας συνέταξε μια μελέτη που διαπίστωσε ό,τι αυτές οι ρήτρες επηρεάζουν στην πραγματικότητα τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρονται οι εργαζόμενοι, και ό,τι η συμπεριφορά αυτή σε καμία περίπτωση δεν είναι προς όφελος των εργοδοτών, αφού κατά κύριο λόγο οι εργαζόμενοι λειτουργούν κάτω από αντίξοες ψυχολογικές συνθήκες, και κατά δεύτερο λόγο μέσω αυτής της τακτικής καταπνίγεται η καινοτομία που μπορούσε να επέλθει εάν ο υπάλληλος ένιωθε ευεξία και ευτυχισμένος στο γραφείο.

Όμως το χειρότερο στοιχείο της υπόθεσης είναι πως οι κυβερνήσεις σχεδόν σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες του δυτικού πολιτισμού κάνουν τα στραβά μάτια σε αυτήν την παράλογη κατάσταση, πιστεύοντας εσφαλμένα πως με αυτό τον τρόπο θα βοηθήσουν στο έπακρο την επιχειρηματικότητα, κάτι που εκ των πραγμάτων δεν ισχύει.

Θα σας παραθέσω ένα απλό παράδειγμα για να καταλάβετε τι πρόβλημα προκαλούν οι ρήτρες εργασίας στον υπάλληλο:

«Ας υποθέσουμε ό,τι εγώ ως εργοδότης στην επιχείρηση μου προσλαμβάνω ένα άτομο για τη θέση του προϊσταμένου, όπου αυτό το άτομο θα πρέπει να παίρνει κρίσιμες αποφάσεις, και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα, προφανώς γιατί οι καταστάσεις πιέζουν και δεν σηκώνουν αναβολή. Όμως όταν οι ρήτρες, στη σύμβαση εργασίας που έβαλα υπαγορεύουν σε αυτό το άτομο να δουλεύει σαν ρομπότ και να μην κάνει λάθη, τότε γίνεται εύκολα αντιληπτό πώς ετούτος ο άνθρωπος θα καταλήξει να έχει ψυχολογικά προβλήματα μέσα σε λίγο καιρό. Και όλα αυτά για να βγάλει ένα κομμάτι ψωμί με το μεροκάματο της πείνας που παίρνει».

Διαβάστε επίσης:

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Αφήστε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166