ΑρχικήΕιδήσειςΠολλές εταιρείες διεκδικούν ραδιοσυχνότητες στη Σελήνη: Η νέα διαστημική κούρσα

Πολλές εταιρείες διεκδικούν ραδιοσυχνότητες στη Σελήνη: Η νέα διαστημική κούρσα

Η αυξανόμενη ζήτηση για σεληνιακές ραδιοσυχνότητες

Όλο και περισσότερες ιδιωτικές εταιρείες διεκδικούν ραδιοσυχνότητες στη Σελήνη, καθώς οι διαστημικές αποστολές και τα δορυφορικά συστήματα που συνδέουν τη Γη με τον φυσικό μας δορυφόρο αναμένεται να δημιουργήσουν τεράστια οικονομικά οφέλη.

Σύμφωνα με έρευνα της βρετανικής εφημερίδας Financial Times, η οποία ανέλυσε δεδομένα της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU) του ΟΗΕ, οι αιτήσεις για τη χρήση σεληνιακού φάσματος από ιδιωτικές επιχειρήσεις αυξάνονται με ραγδαίο ρυθμό.

Το 2023, από τις 18 συνολικές αιτήσεις που κατατέθηκαν για σεληνιακές ραδιοσυχνότητες, οι 13 προήλθαν από εταιρείες του ιδιωτικού τομέα. Οι πρώτες εμπορικές αιτήσεις υποβλήθηκαν το 2021, με στόχο τόσο αποστολές σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη (cislunar missions) όσο και προσεληνώσεις στην επιφάνειά της.

Οι περισσότερες αιτήσεις προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και την Κίνα, ενώ όλες οι καταθέσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο προέρχονται αποκλειστικά από ιδιωτικές εταιρείες.

Οικονομικές προοπτικές: Ένα νέο «χρυσωρυχείο»

Σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων Analysys Mason, έως το 2033 έχουν προγραμματιστεί περισσότερες από 450 αποστολές στη Σελήνη, εκ των οποίων περίπου το 50% θα πραγματοποιηθούν από μη κυβερνητικούς φορείς. Η παγκόσμια αγορά διαστημικών υπηρεσιών εκτιμάται ότι θα αποφέρει έσοδα της τάξεως των 151 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με το 75% αυτών να προέρχονται από κυβερνητικά συμβόλαια.

Μία από τις κορυφαίες ιδιωτικές εταιρείες του κλάδου, η Intuitive Machines, έγινε το 2023 η πρώτη που κατάφερε να προσσεληνώσει ιδιωτικό σκάφος στη Σελήνη. Τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, η NASA της ανέθεσε συμβόλαιο ύψους έως και 4,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανάπτυξη ενός δικτύου δορυφόρων, το οποίο θα διευκολύνει τη μετάδοση δεδομένων μεταξύ Γης και Σελήνης.

Η πρώτη αποστολή της εταιρείας, με την ονομασία IM-1, εκτοξεύθηκε τον Φεβρουάριο του 2024. Παρότι η προσελήνωση ήταν επιτυχής, το σκάφος Odysseus ανετράπη κατά την προσγείωση.

Η αποστολή Artemis III και η εξέλιξη της σεληνιακής τεχνολογίας

Η αποστολή Artemis III της NASA, η οποία προγραμματίζεται για το 2027, θα είναι η πρώτη επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη από το 1972. Οι αστροναύτες της αποστολής θα φορούν νέας τεχνολογίας διαστημικές στολές, εξοπλισμένες με τεχνολογία 4G για βελτιωμένη επικοινωνία στη σεληνιακή επιφάνεια.

Οι στολές αυτές αναπτύσσονται από την εταιρεία Axiom Space και θα επιτρέπουν τη μετάδοση δεδομένων, τηλεμετρίας και βίντεο υψηλής ευκρίνειας (HD), καθιστώντας εφικτή την απευθείας επικοινωνία της σεληνιακής ομάδας με το κέντρο ελέγχου στη Γη. Το νέο αυτό σύστημα θα επιτρέπει στους αστροναύτες να καταγράφουν και να μεταδίδουν εικόνες σε πραγματικό χρόνο, βελτιώνοντας έτσι τον τρόπο διεξαγωγής επιστημονικών ερευνών στη Σελήνη.

Το σχέδιο της Nokia για δίκτυο LTE στη Σελήνη

Για την αποτελεσματική επικοινωνία στη Σελήνη, η Nokia αναπτύσσει το πρώτο σεληνιακό δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, το Lunar Surface Communications System (LSCS). Στις 7 Ιανουαρίου 2024, η Nokia και η Intuitive Machines ανακοίνωσαν την επιτυχή ενσωμάτωση του LSCS στον σεληνιακό προσσεληνωτή της αποστολής IM-2.

Σύμφωνα με τον Thierry E. Klein, επικεφαλής του τμήματος Bell Labs Solutions Research της Nokia, το νέο σεληνιακό δίκτυο θα αποδείξει ότι η τεχνολογία κινητής τηλεφωνίας μπορεί να εξασφαλίσει αξιόπιστη συνδεσιμότητα για τις μελλοντικές επανδρωμένες και μη επανδρωμένες αποστολές όχι μόνο στη Σελήνη, αλλά και στον Άρη.

Συμπέρασμα

Η αυξανόμενη διεκδίκηση ραδιοσυχνοτήτων στη Σελήνη από ιδιωτικές εταιρείες σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής στην εξερεύνηση του Διαστήματος. Με κυβερνητικούς και εμπορικούς φορείς να επενδύουν δισεκατομμύρια δολάρια στις διαστημικές επικοινωνίες, η Σελήνη μετατρέπεται σε στρατηγικό σημείο για τις μελλοντικές επιχειρηματικές και επιστημονικές δραστηριότητες.

Η ανάπτυξη δορυφορικών συστημάτων, τηλεπικοινωνιακών δικτύων και τεχνολογιών επικοινωνίας μεταξύ Γης και Σελήνης αποτελεί προάγγελο για τις μελλοντικές αποστολές στον Άρη. Οι εξελίξεις αυτές διαμορφώνουν ένα νέο τοπίο, όπου η συνεργασία μεταξύ κρατικών φορέων και ιδιωτικών εταιρειών θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην προσεχή διαστημική εποχή.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166