Rift (video game)

Τι σημαίνει αντικειμενικότητα; Σημαίνει να αρνούμαστε την ίδια μας την φύση. Δεν θα είμαι αντικειμενικός διότι δεν πιστεύω σε αυτή την έννοια. Έχοντας παίξει έξι χρόνια πλέον το World of Warcraft δέχθηκα την επίσκεψη του Rift στο σκληρό μου δίσκο για το επερχόμενο review. Θα ήθελα να πω ότι έκανα το μυαλό μου tabula rasa και άνοιξα το εν λόγω παιχνίδι με κάθε καλή πρόθεση. Κάτι τέτοιο όμως δε θα ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα.

Η Trion θέλει να δοκιμάσει και αυτή με την δική της προσπάθεια στον χώρο των MMORPGs να πάρει, αν όχι τον πολυπόθητο θρόνο του World of Warcraft, τουλάχιστον ένα μεγάλο μέρος της πίτας των gamers. Κάτι που έχει αποδειχθεί στο παρελθόν πολύ πιο δύσκολο από ότι φαίνεται.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Στον κόσμο της Telara, η πόλη-κράτος Catari η οποία προέρχεται από την εποχή της αυτοκρατορίας των Eth ήταν γνωστή για τους σπουδαίους μάγους που ζούσαν σε αυτήν. Οι πιο γνωστές μάγισσες ήταν οι αδερφές Aurum και Asha Catari. Αν και οι δύο ήταν εξίσου ικανές και γνωστές για τη δύναμή τους, ακολούθησαν διαφορετικά μονοπάτια στην ζωή τους.

Στα νεανικά τους χρόνια, όταν σπούδαζαν στο Quicksilver College μαθαίνοντας τους δρόμους του αποκρυφισμού και των μαγικών δυνάμεων, αυτή η διαφορά έγινε ακόμα πιο αισθητή με την μεν Aurum να ακολουθεί τον ενάρετο δρόμο ούσα πάντα υπάκουη στους ανωτέρους της, ενώ η Asha θέλοντας πάντα να μάθει περισσότερα οδηγήθηκε τελικά σε αποβολή στο 3ο έτος μιας και ασχολήθηκε με τα μυστικά της μαύρης τέχνης των Warlocks. Κάτι απαγορευμένο από την σχολή.

Η Asha εκδιωγμένη και αφορισμένη από την οικογένειά της, κατέφυγε στις νότιες περιοχές της Telara και εντάχθηκε στους πιο σκοτεινούς Dragonslayer Covenant. Κάπως έτσι η ιστορία μας βάζει στο κλίμα ότι η μια αδερφή αποτέλεσε την αρχηγό των ενάρετων Guardians και η άλλη την αρχηγό των πιο “ανοιχτόμυαλων” Defiants.

Ουσιαστικά από εκεί και πέρα οι δύο κάστες πολεμούσαν η μια την άλλη τυφλωμένες από μίσος χωρίς να έχουν καταλάβει ότι ο Regulos χρησιμοποιώντας αυτές τις εχθροπραξίες ως παραπέτασμα ετοίμαζε την εισβολή του μέσω των Rifts από τον ουρανό, για να στείλει τον στρατό του. Όλα έδειχναν χαμένα, καθώς και οι δύο πλευρές είχαν ήδη εξαντληθεί από τον μακρύ τους εμφύλιο, όμως η ελπίδα δεν έχει χαθεί εντελώς.

Οι Guardians -με την βοήθεια των θεών- φέρνουν πίσω στη ζωή τους πιο δυνατούς στρατιώτες τους να πολεμήσουν τις ορδές εχθρών, ενώ παράλληλα οι Defiants (χρήστες της τεχνολογίας και της μαγείας) ουσιαστικά επαναφέρουν σε θαλάμους που θυμίζουν εκκολαπτήρια κλώνων τους καλύτερους πολεμιστές τους. Κάπως έτσι λοιπόν το Rift μας βάζει στο παιχνίδι με τον παίκτη να λαμβάνει την θέση ενός Ascended που έχει επιλεγεί για να σώσει τον κόσμο.

Ο παίκτης αρχικά καλείται να επιλέξει αν θέλει να είναι Guardian ή Defiant. Με την επιλογή του αυτή γίνονται διαθέσιμες τρεις φυλές. Με τους Guardians μπορεί να διαλέξει ανάμεσα στους Mathosians, High Elves και Dwarfs ενώ αντίστοιχα για τους Defiants προσφέρονται οι Eth, Kelari και Bahmi. Η πρώτη επιλογή και στις δύο κάστες είναι Humans, η δεύτερη Elves ενώ η τρίτη διαφορετική για την κάθε πλευρά.

Οι Dwarfs είναι οι γνωστοί σε όλους μας Νάνοι ενώ οι Bahmi είναι τεράστια όντα με μεγάλη μυϊκή υπόσταση. Μόλις γίνει και αυτή η επιλογή ο παίκτης θα κληθεί να επιλέξει για τα εξωτερικά χαρακτηριστικά του ήρωά του. Η ποικιλία της εξατομίκευσης του χαρακτήρα κρίνεται αρκούντως επαρκής με αλλαγές από τα ζυγωματικά, το στόμα, το ύψος και τα markings μεταξύ άλλων.

Τέλος φτάνοντας και στο πιο σημαντικό σημείο της διαμόρφωσης του χαρακτήρα, έχουμε την επιλογή του class που και στις δύο κάστες είναι ίδιο: Warriors, Clerics, Mages και Rogues. Μετά και από αυτό μπορεί πλέον ο παίκτης να επιλέξει το όνομα του ήρωα και να εισχωρήσει στον κόσμο της Telara.

Για να είμαστε ειλικρινείς η πλειοψηφία των παικτών που θα μπουν στο Rift προέρχονται από το WoW. Εδώ η Trion έκανε κάτι που είχε το ίδιο αντίκτυπο σε πολλούς παίκτες. Όσοι γνωρίζουν το χειρισμό του WoW μπορούν να μπουν άμεσα στο παιχνίδι χωρίς να κοιτάξουν το manual. Θα έλεγε κανείς ότι το Rift θυμίζει αρκετά ένα WoW με νέα skins. Αυτή είναι και η πρώτη αίσθηση που αφήνει.

Κάτι τέτοιο όμως θα αδικούσε το Rift, καθώς σύντομα γίνονται αντιληπτές οι διαφορές. Ο παίκτης ξεκινά με τρία άδεια talent trees, τα οποία δεν είναι προκαθορισμένα. Στην πορεία των αρχικών quests του δίνεται η δυνατότητα να επιλέξει αυτός ποια θα είναι αυτά τα τρία talent trees και με αυτά μπορεί να δημιουργήσει το δικό του ξεχωριστό setup. Αυτά χωρίζονται στα offensive, defensive και supportive, κάτι που σημαίνει αυτόματα dps, tanking και healing.

Έτσι ο παίκτης έχει την ευελιξία να επιλέξει αν θέλει έναν dps χαρακτήρα που να μπορεί να heal-άρει τον εαυτό του ή να κάνει μια μίξη tank με dps για μεγαλύτερο mitigation κτλ. Πραγματικά οι συνδυασμοί είναι τόσοι πολλοί που αρκετή ώρα θα περάσει με πειραματισμούς μέχρι να καταλήξει ο gamers σε αυτό που του ταιριάζει καλύτερα. Η πορεία του παιχνιδιού είναι ακριβώς ίδια με τα άλλα MMORPGs: Questing, level up, new gear, questing, dungeon, professions, auctions, new gear, raid,pvp κτλ.

Δεν υπάρχει κάτι το ριζοσπαστικό χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι εθιστικό. Η διαφορά του Rift όμως έρχεται με τα random rift events, που είναι τυχαίες επιδρομές (raid events) από τον ουρανό στον κόσμο της Telara. Ο παίκτης ενημερώνεται από τον χάρτη και το UI ότι κάπου κοντά γίνεται μια επιδρομή.

Μόλις φτάσει στο σημείο αυτό, το παιχνίδι από μόνο του αναλαμβάνει να ενώσει όλους τους παίκτες στην περιοχή σε ένα raid. Εξαλείφονται έτσι οι κουραστικές διαδικασίες με τις ενοχλητικές ενδείξεις στο chat που έχουμε συναντήσει σε άλλους τίτλους, ενώ και το loot διανέμεται αυτόματα με το σύστημα need / greed μετά το πέρας της εισβολής.

Στο τομέα των γραφικών η Trion δείχνει ότι θέλει να υιοθετήσει μια πιο ώριμη προσέγγιση. Τα μοντέλα έχουν πραγματικά μεγάλο επίπεδο λεπτομέρειας και βάζουν τον παίκτη στο κλίμα του παιχνιδιού που είναι βαρύ και σκοτεινό. Οι πόλεις είναι πολύ όμορφα δομημένες και ο ηχητικός τομέας βρίσκεται στα κλασικά για την κατηγορία επίπεδα. Τα Dungeons καλό θα είναι να τα επισκεφτεί ο παίκτης από το level 17 και μετά αν δεν θέλει να δημιουργεί συνεχή wipes. Θα πρέπει να γίνει ιδιαίτερη μνεία στον μηχανισμό προστασίας από hacking λογαριασμών.

Όταν ο παίκτης μπει για πρώτη φορά στο παιχνίδι θα πρέπει να περάσει έναν κωδικό in-game που του έχει δοθεί πρωτίστως στο e-mail του. Μόλις γίνει αυτό, ο τίτλος θυμάται από ποια περιοχή του κόσμου έγινε το login και αποτρέπει την είσοδο από οποιοδήποτε άλλο γεωγραφικό σημείο.

Σε περίπτωση που για κάποιο λόγο γίνει εισαγωγή στο λογαριασμό από άλλο σημείο του πλανήτη, ο χαρακτήρας γίνεται coin locked, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορεί να παίξει κανονικά χωρίς όμως να έχει την δυνατότητα να πουλήσει ή να κάνει delete οτιδήποτε. Η άρση αυτού του κλειδώματος γίνεται με ένα νέο κωδικό που αποστέλλεται στο χρήστη μέσω e-mail. Έτσι η Trion διευθετεί ένα πρόβλημα με το οποίο παλεύει για χρόνια η Blizzard.

Ο PvP τομέας του τίτλου είναι σε αρκετά βρεφικό στάδιο για να μπορέσει να αξιολογηθεί σωστά, καθώς το τμήμα του που έχει και τη μεγαλύτερη σημασία είναι το end game PvP. Όσο ο παίκτης κάνει level up, μπορεί να μπει σε Warfronts τα οποία χωρίζονται σε brackets των 10-19, 20-29 κ.ο.κ.

Η ιδέα της Trion για το PvP και το PvE είναι να υπάρχει διαχωρισμός των παικτών, ούτως ώστε κάποιος με full PvE εξοπλισμό να μην είναι ιδιαίτερα καλός στο PvP και το αντίθετο. Η αίσθηση όμως του τίτλου είναι αυτή που τελικά κάνει την διαφορά. Υπάρχουν πολλά παιχνίδια στην αγορά που ενώ διαθέτουν τα πάντα, για κάποιο λόγο δεν μαγνητίζουν τον παίκτη. Το Rift, αν και μπορεί κάποιος να το αναλύει για ώρα, τελικά έχει αυτό το κάτι διαφορετικό και ακαθόριστο που τραβάει τον παίκτη να παίξει ξανά και ξανά. Αυτή ήταν και η επιτυχία του WoW πριν από χρόνια…

Η Trion έχει κάνει ένα πραγματικά πολύ καλό βήμα και φαίνεται να έχουμε τον πρώτο πραγματικό ανταγωνιστή του WoW. Όμως όπως όλοι ξέρουμε μόνο ένα στοιχείο κρατάει ένα MMORPG ζωντανό και αυτό είναι η υποστήριξη από την ομάδα ανάπτυξης. Οι τίτλοι της συγκεκριμένης κατηγορίας τίτλων έχει αποδειχτεί ότι είναι ζωντανοί οργανισμοί και χωρίς την συνεχή υποστήριξη από patches και expansions θα χαθεί μια πραγματικά πολύ καλή αρχική προσπάθεια.

Ήθελα να ήμουν αντικειμενικός, αλλά τελικά αυτό που με εντυπωσίασε περισσότερο είναι ότι ακόμα και αρνητικά προδιατεθειμένος το Rift με κέρδισε ως παίκτη. Και αυτό είναι η διαφορά. Διότι οι παίκτες δεν είναι αντικειμενικοί και κάθε τίτλος πρέπει να τους κερδίζει από τα πρώτα λεπτά που τοποθετείται στο PC ή το σύστημα οικιακής ψυχαγωγίας τους. Η νέα παραγωγή της Trion αξίζει σίγουρα μιας δοκιμής από όλους όσους αγαπούν τα MMORPGs, έτσι ώστε να επιβραβευθεί ο τόσο ποιοτικός και ώριμος τίτλος στην πρώτη της προσπάθεια στην κατηγορία.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Αφήστε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166