Το AliExpress είναι αξιόπιστο; Εμπορεύεται ποιοτικά προϊόντα;

Το AliExpress είναι αξιόπιστο; Εμπορεύεται ποιοτικά προϊόντα;

Ίσως να ακουστεί λίγο παράδοξο, όμως ένας στους τρεις έλληνες χρήστες του κυβερνοχώρου που διεξάγει αγορές από e-shop του εξωτερικού έχει ψωνίσει έστω μία φορά από την πλατφόρμα του AliExpress, αυτό το στοιχείο προκύπτει από έρευνα που παρήγγειλε γνώστη τοπική εταιρεία σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο της Αγγλίας για να σχηματίσει μία πλήρης εικόνα για τα τεκταινόμενα του εμπορίου και τις συνήθειες των αγοραστών στην Ελλάδα, και αναμφίβολα τα ευρήματα της μελέτης την έβαλαν σε προβληματισμό. Έτσι για την ιστορία, η έρευνα ήταν ιδιωτική.

Ωστόσο, πολλοί από εσάς θα αναρωτηθείτε, γιατί η πλειονότητα των καταναλωτών προτιμάει το AliExpress, και λιγότερο το Gearbest, το Banggood ή οποιοδήποτε άλλο κινέζικο διαδικτυακό κατάστημα λιανικής πώλησης; Η απάντηση είναι κατηγορηματικά απλή. Διότι έχει κατά μέσο όρο φθηνότερα τα προϊόντα της από τους υπόλοιπους αντίστοιχους ανταγωνιστές της. Όμως, και πάλι θα σκεφτείς, που μπορεί να οφείλεται άραγε αυτή η ιδιομορφία;

Θα σου αναλύσω παρακάτω ενδελεχώς όλες εκείνες τις παραμέτρους που αφορούν το παρόν ζήτημα, ελπίζοντας να φωτίσω το άδειο σου κεφάλι που έχει πιάσει αράχνες και παίζουν εκεί μέσα τα έντομα ποδόσφαιρο ποδόσφαιρο. Σημείωση προς όλους τους ναυτιλλομένους, κρατηθείτε γερά, γιατί ξεκινάμε.

Τι είναι το AliExpress

Το AliExpress.com είναι τυπικά μια ηλεκτρονική πλατφόρμα λιανικής πώλησης που επιτρέπει στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην Κίνα, όπως και από άλλα κράτη, να προσφέρουν τα προϊόντα τους σε αγοραστές σε διεθνές επίπεδο, χωρίς να χρειάζεται να κυνηγούν πελάτες, αφού ήδη εκεί μέσα δραστηριοποιούνται εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες. Να σημειωθεί πως το AliExpress δεν πουλάει δικό του εμπόρευμα και κρατάει προμήθεια επί των πωλήσεων.

Η πλατφόρμα ιδρύθηκε το 2010 και ανήκει στον όμιλο Alibaba Group, και αρχικά ξεκίνησε να λειτουργεί ως πύλη αγοραπωλησιών μεταξύ των επιχειρήσεων, έπειτα επεκτάθηκε και εξελίχθηκε, σε αυτό που είναι σήμερα. Η πλατφόρμα συγκρίνεται κυρίως με το eBay, επειδή οι πωλητές είναι ανεξάρτητοι από το ίδιο το Alibaba και χρησιμοποιούν το AliExpress ως πλατφόρμα για πώληση σε ιδιώτες ή επαγγελματίες πελάτες.

Το επιχειρηματικό μοντέλο που εφαρμόζει η εταιρεία είναι να λειτουργεί στην ουσία ως ενδιάμεσος μεταξύ καταναλωτή και πωλητή, δηλαδή Business-to-Consumer (εν συντομία B2C) και δεν επιτρέπει στους πολίτες της ηπειρωτικής Κίνας να αγοράζουν από την πλατφόρμα, αν και οι περισσότεροι λιανοπωλητές είναι Κινέζοι.

Έτσι για την ιστορία, ο ιστότοπος διαθέτει εφαρμογή για κινητές συσκευές, όπως Android (Google), iOS (Apple), καθώς και OS Yun (λειτουργικό σύστημα του Alibaba).

AliExpress coupon

Αρκετός κόσμος που επιθυμεί να αγοράσει από τη συγκεκριμένη πλατφόρμα, μπαίνει στη διαδικασία αναζήτησης εκπτωτικών κουπονιών για να γλιτώσει τα περιττά έξοδα από την αγορά του, κάτι που ομολογουμένως και σε λογικά πλαίσια θεωρείται ορθό. Ωστόσο, ρε κακομοίρη είδες το τυρί, αλλά όχι τη φάκα.

Και εάν ήξερες εκ των προτέρων τι γλέντια στήνονται που παραπλανούν τους ανυποψίαστους δυνητικούς πελάτες που έχουν πρόθεση να κάνουν ψώνια από αυτό το e-shop, πραγματικά θα αηδιάσεις, για να μην πω θα ξεράσεις ό,τι έφαγες το μεσημέρι.

Αν κάνεις μία πρόχειρη αναζήτηση στην Google.com θα διαπιστώσεις πως υπάρχουν, χωρίς ίχνος υπερβολή, χιλιάδες ιστότοποι που παρέχουν στους επισκέπτες τους μία τεράστια πληθώρα AliExpress coupons, και όταν πάει το κορόιδο ο αγοραστής να εισάγει τον εκπτωτικό κωδικό κατά την ολοκλήρωση της παραγγελίας του, κατά πάσα πιθανότατα διαπιστώνει με έκπληξη πως δεν μπορεί να εφαρμοστεί η έκπτωση, για πολλούς και διάφορους λόγους που επικαλείται η πλατφόρμα, φερειπείν ισχύει μόνο για τους καινούργιους πελάτες και όχι για τους υπάρχοντες. Εκεί μένεις με ανοιχτό το στόμα.

Για να μην μακρυγορώ και πλατιάζω τον ειρμό των σκέψεων μου, μπαίνω κατευθείαν στο ζουμί της υπόθεσης. Εδώ παίζεται το εξής κόλπο. Δεν την ενδιαφέρει την εταιρεία αν δεν έμεινες ικανοποιημένος που δεν εφαρμόστηκε ο εκπτωτικός σου κωδικός, ακόμη κι αν έχεις εισάγει 30 διαφορετικούς και ταλαιπωρήθηκες.

Η ουσία είναι ό,τι μπήκες εκεί μέσα και σίγουρα θα βρεις ένα προϊόν σε εξαιρετικά εξευτελιστική τιμή που δεν υπάρχει πουθενά αλλού σε τόσο χαμηλό επίπεδο, και κατά συνέπεια θα μπεις στο τριπάκι να το αγοράσεις, διότι όντως είναι πάμφθηνο. Έτσι κι αλλιώς, πάλι κερδισμένος είσαι. Είναι μία κατάσταση τύπου win-win που εν τέλει, όλες οι πλευρές βγαίνουν ωφελημένες.

Κακής ποιότητας προϊόντα

Ασχολούμενος ενεργά με τον τομέα της τεχνολογίας για πάνω από δύο δεκαετίες. Έτυχε κατά περιόδους να συζητήσω με διάφορες κινεζικές κατασκευάστριες εταιρείες ηλεκτρονικών συσκευών και να του θέσω το εξής ερώτημα που νομίζω οι περισσότεροι από εσάς, το ίδιο θα είχατε κάνει αν βρισκόσασταν στη θέση μου, κυρίως αν δεν μασάτε τα λόγια σας:

Γιατί κατασκευάζεται κακής ποιότητας προϊόντα που είναι επικίνδυνα για την ασφάλεια των καταναλωτών; Η απάντηση που λαμβάνω συνήθως είναι γενική και αόριστη, ενώ οι ελάχιστοι που είναι ειλικρινείς απέναντι μου, προβάλλουν το εξής ανοήτο επιχείρημα:

Αναγκαζόμαστε να δημιουργήσουμε ηλεκτρονικές συσκευές με φτηνές πρώτες ύλες για να καταστήσουμε τα προϊόντα μας ανταγωνιστικά στην αγορά. Σε διαφορετική περίπτωση είναι δύσκολο να ανταγωνιστείς τα ισχυρά εμπορικά σήματα που είναι καλά εδραιωμένα στη συνείδηση των καταναλωτών. Με λίγα λόγια, μόνο μέσω χαμηλού κόστους δύναται να τους χτυπήσεις.

Και να φανταστείτε ό,τι οι ηλεκτρονικές συσκευές που εισέρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι υποχρεωτικό να ακολουθούν κάποια στάνταρ στα πρότυπα ασφαλείας. Όμως και πάλι, ορισμένες εξ αυτών είναι κινητές βόμβες που ανά πάσα στιγμή ενδέχεται να βραχυκυκλώσουν, αρπάζοντας φωτιά.

Σκέψου τι συμβαίνει με τις υπόλοιπες χώρες, οι οποίες δεν ανήκουν το ευρωπαϊκό τόξο, όπου εκεί οι συσκευές δεν υφίστανται εξονυχιστικό έλεγχο ασφαλείας και σώστης χρήσης, όπως στη Ρωσία, Βραζιλία, Μεξικό, Ινδία και ούτω καθεξής. Εκεί γίνεται κυριολεκτικά της μουρλής και εκρήγνυνται οι μπαταρίες των smartphones στη μούρη εκείνου του τύπου που μιλάει με την γκόμενα στο τηλέφωνο και του φεύγουν τα δόντια στο πεζοδρόμιο.

AliExpress PayPal

Ένα από τα κυριότερα μελανά σημεία του AliExpress είναι ό,τι μέχρι πρότινος δεν δεχόταν πληρωμές μέσω PayPal σε όλα της τα προϊόντα, παρά μόνο σε ελάχιστα. Εν τούτοις πλέον άλλαξε άρδην η κατάσταση, και μετά από πολλές διαμαρτυρίες αναγκάστηκε η εταιρεία να αλλάξει τρόπο σκέψης, και να κάνει αποδεκτό το αίτημα των πελατών της.

Ωστόσο, ακόμη και τώρα, επαφίεται καθαρά στις ορέξεις των πωλητών αν θα δεχτούν ή όχι πληρωμές μέσω PayPal. Στην παρούσα φάση ένα μικρό εξ αυτών αρνούνται πεισματικά να ενσωματώσουν ένα ηλεκτρονικό τρόπο πληρωμής που τους γδέρνει οικονομικά.

Δεν πρέπει να αγνοούμε το γεγονός ό,τι οι περισσότεροι αγοραστές, ιδίως στην Ευρώπη, διεξάγουν τις συναλλαγές τους μέσω αυτής της μεθόδου πληρωμής, κάνοντας μαρτύριο τη ζωή των πελατών που σκέφτονται να ψωνίσουν από τον κινέζικο τεχνολογικό γίγαντα που διαπρέπει παγκοσμίως στον τομέα της λιανικής πώλησης.

Αν το καλοσκεφτείς το πράγμα, θα κατανοήσεις πως όντως είναι δικαιολογημένη τούτη η άρνηση, αφού η Paypal χρεώνει υψηλές προμήθειες στους πωλητές και τα διαδικτυακά καταστήματα, κοντά στα 5%, κάτι που πρακτικά φαντάζει ασύμφορο για τις εταιρείες, διότι ή θα επωμιστούν οι ίδιες αυτό το κόστος ή τελικά θα το μεταφέρουν στον καταναλωτή.

Βέβαια, με το πέρασμα των καιρών, το AliExpress κατάφερε να πείσει πολλούς από τους πωλητές της που σήκωσαν μπαϊράκι, προσφέροντας τους διάφορα ελκυστικά μπόνους και προνόμια, διότι παραδίπλα παραμονεύουν ύπουλα οι ανταγωνίστριες εταιρείες να της κλέψουν πελάτες, εξαιτίας τούτης της ιδιαιτερότητας, όπως τον Gearbest που από τα γεννοφάσκια του επέτρεπε σε όλους να αγοράζουν μέσω PayPal από την διαδικτυακή του τοποθεσία.

Το ευοίωνο στοιχείο της υπόθεσης είναι πως υπάρχουν αρκετές διαθέσιμες επιλογές ηλεκτρονικών πληρωμών στην πλατφόρμα, όπως το Escrow, που χωρίς αμφιβολία δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα από τους υπόλοιπους τρόπους ηλεκτρονικών πληρωμών. Επομένως μην διστάσετε να το χρησιμοποιήσετε. Σας διαβεβαιώνω πως θα σας λύσει τα χέρια. Μπορείτε επίσης να πληρώσετε με Western Union, AliPay, Webmoney και Qiwi.

AliExpress Standard Shipping

Για όσους έχουν άγνοια επί του ζητήματος, αξίζει να αναφέρω πως το Aliexpress Standard Shipping, όπως και η ίδια η εταιρεία ανήκει στην ιδιοκτησία του Alibaba Group, το μεγαλύτερο ηλεκτρονικό κατάστημα χονδρικού εμπορίου σε ολόκληρη την υφήλιο, με δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια καθαρά έσοδα σε ετήσια βάση.

Η ταχυδρομική υπηρεσία AliExpress Standard Shipping δεν εκτελεί όλες τις αποστολές δεμάτων από μόνη της, αλλά συνεργάζεται με ισχυρά ονόματα στο χώρο, όπως η Correos, Singapore Post, Posti Finland και αρκετές ακόμη αξιόλογες εταιρείες που έχουν τεράστιο κύρος και πολύ δύσκολα θα χαθεί κάποιο δέμα στη διαδρομή έως ότου φτάσει στον παραλήπτη.

Για να ακριβολογώ στα γραφόμενα μου, το Aliexpress Standard Shipping δεν είναι η φθηνότερη επιλογή παράδοσης, παρόλα αυτά δεν παύει να χαρακτηρίζεται ως μία αξιοσέβαστη επιλογή, και εκτιμάται δεόντως από το κοινό που την επιλέγει. Τα δέματα συνήθως φθάνουν από 15 έως 45 ημέρες στην Ελλάδα όταν το απόθεμα βρίσκεται στην Κίνα, στη Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ, και το σπουδαιότερο στοιχείο είναι ό,τι παρέχεται σε κάθε παραγγελία ένα tracking number (αριθμός παρακολούθησης της παραγγελίας) με απώτερο σκοπό να γνωρίζει ο ενδιαφερόμενος σε ποιο σημείο βρίσκεται ακριβώς τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Το Aliexpress Standard Shipping παρέχεται ως μέθοδος αποστολής όταν ο πωλητής στέλνει το προϊόν στην αποθήκη AliExpress. Το τμήμα logistics του AliExpress λειτουργεί ως ενδιάμεσος μεταξύ του πελάτη και του πωλητή και κανονίζει όλες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες για να ξεκινήσει άμεσα η μεταφορά του δέματος προς τον παραλήπτη.

Υπάρχουν θετικά και αρνητικά σε τούτη την περίσταση. Ένα σημαντικό πλεονέκτημα του Standard Shipping είναι ό,τι οι αρμόδιοι υπάλληλοι του AliExpress ελέγχουν διεξοδικά τους όρους αποστολής και τους αριθμούς παρακολούθησης των παραγγελιών, όταν το εμπόρευμα δεν βρίσκεται στην αποθήκη, καθιστώντας αδύνατο για τους ανέντιμους πωλητές να παρέχουν ψεύτικα tracking number. Το AliExpress συνεργάζεται με γιγάντες των ταχυμεταφορών, όπως με την DHL, την Fedex, την UPS, την Omniva Estonia Post, την Singapore Post για να μην υπάρξει κάποιο ευτράπελο και να φτάσει ακόμη πιο σύντομα η παραγγελία στον πελάτη.

AliExpress τελωνείο

Σας συνιστώ να αποφεύγετε να κάνετε αγορές όταν το εμπόρευμα βρίσκεται σε αποθήκες της Κίνας, δηλαδή από κράτη εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού πλέον τα ελληνικά τελωνεία έχουν εντείνει τους ελέγχους και είναι πιθανόν να είσαι ένας από τους άτυχους που θα του ανοίξουν το δέμα, και θα σου βάλουν ένα χαράτσι που θα το φυσάς και δεν θα κρυώνει. Όσοι είναι παθόντες και την πάτησαν, καταλαβαίνουν απόλυτα τι εννοώ.

Φυσικά η εταιρεία έχει σκαρφιστεί διάφορα κόλπα, ούτως ώστε να παραπλανήσει το ελληνικό τελωνείο, όμως έχουν γνώση οι φύλακες. Εάν θέλεις να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο και να μην έχεις κακά ξεμπερδέματα με το τελωνείο, τότε σε προτρέπω να στρέψεις την προσοχή σου στις Ευρωπαϊκές αποθήκες του AliExpress, αλλά για να είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας, εκεί έχει περιορισμένο απόθεμα, τα προϊόντα είναι αισθητά τσιμπημένα στην τιμή, και είναι σαφώς πιο ακριβά τα έξοδα αποστολής.

Όμως δεν κινδυνεύεις να χρυσοπληρώσεις το smartphone που επέλεξες να σου έρθει από το Χονγκ Κονγκ με ένα επιπλέον κόστος που ίσως να αγγίζει και τα 100 ευρώ από τον εκτελωνισμό. Έγκειται ξεκάθαρα στην δική σου διακριτική ευχέρεια πως θα πορευτείς, και αν αξίζει να ρισκάρεις.

AliExpress κριτικές πελατών

Μέσα από διάφορα φόρουμ και blogs, βγήκε στο φως της δημοσιότητας πως κατά καιρούς σβήνονται ορισμένες αρνητικές κριτικές προϊόντων στο AliExpress. Εννοείται πως η ίδια η εταιρεία αρνείται από τη μεριά της, αυτούς τους υποτιθέμενους αβάσιμους ισχυρισμούς, και λέει πως αυτές οι κατευθυνόμενες φήμες έχουν σκοπό να πλήξουν το όνομα της και πιθανόν να προέρχονται από εντεταλμένους που βάζουν οι ανταγωνιστές της.

Αλλά για να είμαι δίκαιος απέναντι σας, από μία πρόχειρη έρευνα που έκανα τον τελευταίο μήνα, κατέληξα στο συμπέρασμα ό,τι όντως έχει καταχωρημένες αρνητικές κριτικές σχεδόν σε κάθε προϊόν, που σημαίνει πως δεν διαγράφονται όλα τα κακοπροαίρετα σχόλια, όμως τούτη η ιδιοτροπία δεν αναιρεί το γεγονός πως δεν έχει διαπραχθεί κατά το παρελθόν, ή και να συμβαίνει ακόμα σε μικρό βαθμό σε σπάνιες περιπτώσεις. Όμως μιλάμε για εικασίες και όχι για αποδείξεις.

Την περασμένη εβδομάδα είχα μία συζήτηση εφ όλης της ύλης με κάποιους αναγνωρισμένους ειδήμονες του διαδικτύου με επίκεντρο το συγκεκριμένο θέμα, και του ζήτησα να μου ξεδιπλώσουν τη σκέψη τους και να μου εξηγήσουν, αν πρόκειται για εικασίες ή αν ισχύουν αυτές οι διαμαρτυρίες των πελατών που υποτίθεται σβήνονται τα αρνητικά σχόλια τους.

Η απάντηση που έλαβα ήταν κατηγορηματικά πως είναι εφικτό να συμβαίνει, και είναι λογικό, η οποιαδήποτε επιχειρηματική οντότητα να επιδιώκει να προστατεύσει τα συμφέροντα της, συμπεριλαμβάνοντας στις ενέργειες της, ακόμη και αθέμιτους τρόπους. Δηλαδή, δύναται να γίνει με το πρόσχημα ό,τι ο εκάστοτε χρήστης παραβαίνει τους όρους χρήσης της κοινότητας. Τι κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια; Πάντως, σίγουρα όχι ο σκύλος.

Μην ξεχνάτε πως ο βασικός άξονας παρότρυνσης των δυνητικών πελατών να ψωνίσουν από ένα e-shop είναι οι θετικές κριτικές κάτω από τις καταχωρήσεις των προϊόντων, αφού κανένας νοήμων άνθρωπος δεν είναι τόσο επιπόλαιος να αγοράσει ένα αντικείμενο που το κακολογεί η πλειοψηφία των χρηστών που έμεινε δυσαρεστημένη από τη λειτουργικότητα και κατά συνέπεια την ποιότητα της συσκευής. Άραγε, ξέρετε πολλά άτομα να έχουν λεφτά για πέταμα; Προφανώς όχι.

Κατά την τελευταία πενταετία, ήρθαν στην επιφάνεια πολλά σκάνδαλα σχετικά με τα fake reviews, όπως σε ιστότοπους που προσφέρουν ταξιδιωτικές υπηρεσίες και πακέτα διακοπών, όπως Booking, Airbnb κ.λπ. για να ανεβάσουν την μέση βαθμολογία των καταλυμάτων και των ενοικιαζόμενων δωματίων, ούτως ώστε να αυξηθούν οι κρατήσεις, παραπλανώντας το ευρύ κοινό. Ως γνωστόν ο σκοπός αγιάζει τα μέσα.

Μάλιστα ήταν η αιτία αρκετά επιστημονικά ιδρύματα να διεξάγουν ανεξάρτητες μελέτες και έρευνες για να βρουν εάν κρύβεται από πίσω το οργανωμένο έγκλημα και ο υπόκοσμος των κυβερνοεγκληματιών που δρουν κατ’ εντολή για να γεμίσουν με ψεύτικες θετικές κριτικές το χώρο τους, και να πλημμυρίσουν με αρνητικά σχόλια τους αντιπάλους τους.

Το αποτέλεσμα ήταν κυριολεκτικά απογοητευτικό, αφού υπήρχε μία ολόκληρη βιομηχανία από πίσω με κέρδη εκατομμυρίων ευρώ που βιοπορίζεται αποκλειστικά από τούτα τα έσοδα, χωρίς να απαιτείται να κάνει επιθέσεις κλοπής δεδομένων που εμπεριέχουν αρκετό κίνδυνο με συνέπεια να πιαστούν.

Απομιμήσεις

Προφανώς λίγο – πολύ, όλοι έχουμε επίγνωση τον τρόπο με τον οποίο κινούνται οι κατασκευάστριες εταιρείες στην Κίνα, δηλαδή είναι η μητέρα των απομιμήσεων επιτυχημένων συσκευών που έχουν γίνει best seller από γνωστά εμπορικά σήματα, θέλοντας να κλέψουν λίγο από τη δόξα τους, και ταυτόχρονα να κερδίσουν ένα σεβαστό χαρτζιλίκι.

Φερειπείν, όταν είχε φτάσει στο απόγειο της φήμης του το iPhone, δεκάδες κινέζικες κατασκευαστικές εταιρείες κινητών τηλεφώνων έσπευσαν να το αντιγράψουν και να δημιουργήσουν κάτι αντίστοιχο, όμως σύντομα αποδείχθηκε περίτρανα, πως όχι μόονο δεν πλησίαζε σε ποιότητα, αλλά ήταν και επικίνδυνα για την ασφάλεια των καταναλωτών.

Φυσικά μετά από δεκάδες προσπάθειες, κάποια στιγμή κατάφεραν να αποκτήσουν τεχνογνωσία, και άρχισαν δειλά-δειλά να παρουσιάζουν καλούτσικα αποτελέσματα, χαράζοντας τη δική της πορεία, Είναι γνωστό πως κάπως έτσι γεννήθηκαν η Xiaomi, η Huawei κ.λπ. που διαπρέπουν παγκοσμίως, φτάνοντας να συγκρίνονται πλέον στα ίσα με τεχνολογικούς κολοσσούς, όπως η Apple και η Samsung.

Εν τούτοις, το συνήθειο παρέμεινε για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν έχουν τους οικονομικούς πόρους να δημιουργήσουν τη δική τους τεχνολογία και αναγκάζονται να ακολουθούν την παρούσα τακτική, αφού ομολογουμένως υπάρχει αγοραστικό κοινό που ανταποκρίνεται στο κάλεσμα τους και πληρώνουν για να τα αποκτήσουν.

Οι αθεόφοβοι έφτασαν στο σημείο να αντιγράψουν ακόμη και την Ελληνική φέτα που αποτελεί Προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ), πουλώντας το, δίχως να τους ενοχλεί κανένας, ώσπου αναγκάστηκε πριν λίγο καιρό ο Έλληνας Πρωθυπουργός να προβεί σε διάβημα στην κινεζική κυβέρνηση για να σταματήσει αυτή η κοροϊδία.

Επειδή έχω μάθει να μιλάω πάντα με την γλώσσα της αλήθειας, το 90% των προϊόντων που παράγονται από κινεζικές εταιρείες ανεξαρτήτου μεγέθους είναι κυριολεκτικά σκουπίδια. Από αυτήν την ιδιοτροπία εξαιρούνται μόνο οι πασίγνωστες μάρκες, και οι υπόλοιπες συνεχίζουν το χαβά τους.

Άλλωστε κάτι που σε αποφέρει χρήματα δεν το σταματάς, εκτός αν είσαι παλαβός και αναζητάς την οικονομική καταστροφή σου.

Κλείνοντας θα ήθελα να σας παροτρύνω να στηρίξετε την Ελληνική οικονομία και να αγοράζετε από εγχώρια καταστήματα, έτσι ενδέχεται να γεννηθούν καινούργιες θέσεις εργασίας και να εργαστεί κάποια μέρα ένας από εμάς.

Διαβάστε επίσης μερικά ωραία άρθρα: