ΑρχικήΤι είναιskroutz.gr, ερευνώντας την αθέατη πλευρά των ηλεκτρονικών αγορών

skroutz.gr, ερευνώντας την αθέατη πλευρά των ηλεκτρονικών αγορών

Έχοντας διανύσει ως προσωπικότητα εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα στο στίβο μάχης της τεχνολογίας, μπορώ να πω με βεβαιότητα πως για να χτίσεις μία επιχειρηματική αυτοκρατορία είναι κάτι εξαιρετικά δύσκολο που μόνο ελάχιστα μυαλά μπορούν να το καταφέρουν, και στην προκειμένη περίπτωση το πιο λαμπρό παράδειγμα στην Ελλάδα είναι το skroutz.gr, που σαφώς όλοι οι νέοι επιχειρηματίες πρέπει να παραδειγματίζονται από αυτήν την εξαιρετική πορεία που έχει καταγράψει η συγκεκριμένη εταιρεία.

Επιπρόσθετα, δεν πρέπει να αγνοούμε το γεγονός πως η επιχειρηματική ευφυΐα είναι ένα δυσεύρετο στοιχείο τη σημερινή εποχή, άλλωστε για αυτό το λόγο, οκτώ στις δέκα νέες επιχειρήσεις κλείνουν ήδη κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας τους, και αυτό συμβαίνει προφανώς γιατί δεν φτάνει μόνο η ικανότητα, αλλά χρειάζεται ο εκάστοτε επιχειρηματίας να έχει πολλά όπλα στην φαρέτρα του για να διακριθεί από τους υπόλοιπους ανταγωνιστές.

Σίγουρα, οι περισσότεροι από εσάς που διαβάζετε το παρόν άρθρο έχετε ψωνίσει έστω και μία φορά μέσα από την πλατφόρμα Skroutz, διότι βοηθάει τον καταναλωτή να βρει αυτό που θέλει, χωρίς να αναγκαστεί να κάνει μόνος του την έρευνα αγοράς, που αναμφίβολα θεωρείται μία χρονοβόρα διαδικασία, και μάλιστα, πολλές φορές, δεν είναι λίγοι εκείνοι (ιδίως όσοι δεν χρησιμοποίησαν το Skroutz) που ενώ έψαξαν διεξοδικά για ένα συγκεκριμένο προϊόν, τελικά αποδείχθηκε πως δεν έκαναν τη σωστή επιλογή, επειδή περιπλανιούνται άσκοπα στο διαδίκτυο. Επομένως, γίνεται εύκολα αντιληπτό, πόσο πολύτιμες είναι οι υπηρεσίες που προσφέρει η μηχανή αναζήτησης τιμών του skroutz.gr

Στις παρακάτω ενότητες θα εξετάσουμε αναλυτικά ορισμένα στοιχεία που πρέπει να γνωρίζετε για τη συγκεκριμένη πλατφόρμα.

Τι είναι το skroutz.gr

Το Skroutz.gr είναι μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που λειτουργεί στην Ελλάδα και παρέχει υπηρεσίες σύγκρισης τιμών και αγορών σε απευθείας σύνδεση. Ιδρύθηκε το 2005 από τους Γιώργο Χατζηγεωργίου, Βασίλη Δήμο, Γιώργο Αυγουστίδη και αρχικά ξεκίνησε ως μηχανή αναζήτησης για τη σύγκριση τιμών προϊόντων.

Το Skroutz.gr παρέχει τιμές, κριτικές χρηστών, προδιαγραφές προϊόντων και πληροφορίες από διάφορα καταστήματα σε διάφορες κατηγορίες, όπως ηλεκτρονικά είδη, ένδυση, καλλυντικά, αθλητικά είδη, είδη σπιτιού και πολλά άλλα. Οι χρήστες μπορούν να αναζητήσουν προϊόντα, να συγκρίνουν τιμές από διάφορα καταστήματα και να διαβάζουν αξιολογήσεις και κριτικές χρηστών πριν αποφασίσουν να αγοράσουν κάτι.

Εκτός από την ιστοσελίδα, το Skroutz έχει εφαρμογές για κινητά και ταμπλέτες που επιτρέπουν στους χρήστες να αναζητούν προϊόντα και τιμές εν κινήσει.

Το Skroutz.gr έχει γίνει ένα από τα πιο δημοφιλή και αξιόπιστα εργαλεία για την αγορά προϊόντων στην Ελλάδα, παρέχοντας στους καταναλωτές τη δυνατότητα να εντοπίζουν τις καλύτερες δυνατές τιμές και να λαμβάνουν ενημερωμένες αποφάσεις αγοράς.

Η επιτυχία του Skroutz.gr οφείλεται στην έξυπνη σχεδίαση της πλατφόρμας, την συνεχή εξέλιξη και βελτίωση των υπηρεσιών του, καθώς και την ενεργή συμμετοχή των χρηστών του, που μπορούν να αξιολογήσουν και να αφήσουν κριτικές για τα προϊόντα που έχουν αγοράσει. Επιπλέον, οι διαφημίσεις και οι συνεργασίες με καταστήματα έχουν συνεισφέρει στην ανάπτυξη και την διεύρυνση του δικτύου του Skroutz.gr.

Σήμερα, το Skroutz.gr έχει επεκταθεί πέρα από τη σύγκριση τιμών και προσφέρει διάφορες άλλες υπηρεσίες, όπως καταχώρηση καταστημάτων, πληροφορίες για προϊόντα, οδηγούς αγορών και πολλά άλλα. Με τη συνεχή του ανάπτυξη και τη διατήρηση της αξιοπιστίας, το Skroutz.gr συνεχίζει να εξυπηρετεί εκατομμύρια χρήστες και είναι ένας κεντρικός πόλος για τις αγορές στο διαδίκτυο στην Ελλάδα.

Είναι αξιόπιστο το skroutz.gr;

Νομίζω πως εδώ η απάντηση είναι αρκετά εύκολη, απλά και ξεκάθαρα: «Ναι είναι αξιόπιστο» και ετούτο μπορεί να το επιβεβαιώσει ο καθένας που έχει ψωνίσει μέσα από τον ιστότοπο του skroutz, και για να λέμε την πλήρη αλήθεια, σε περίπτωση που συνέβαινε το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή, ας υποθέσουμε ό,τι ήταν αναξιόπιστο, δεν θα μάζευε 7 εκατομμύρια μοναδικούς επισκέπτες σε μηνιαία βάση, εν ολίγοις αυτός ο αριθμός αντιστοιχεί περίπου στα 3/4 του πληθυσμού της Ελλάδας, ένα διόλου ευκαταφρόνητο νούμερο που δείχνει πόσο σοβαρή δουλειά κάνουν οι άνθρωποι που εργάζονται σε αυτήν την εταιρεία.

Ωστόσο, από τη μεριά μου οφείλω να επισημάνω πως όντως υπήρξαν κατά καιρούς διάφορες παρασπονδίες, εν τούτοις αυτό το γεγονός οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ανευθυνότητα των ηλεκτρονικών καταστημάτων (αγγλικά: e-shop) που πωλούν τα προϊόντα τους εντός της πλατφόρμας, και όχι στο ίδιο το Skroutz που λειτουργεί εκ των πραγμάτων ως ενδιάμεσος. Μην ξεχνάτε πως τέτοιου είδους περιστατικά συμβαίνουν συχνά – πυκνά ακόμη και στις μεγαλύτερες διαδικτυακές τοποθεσίες πώλησης προϊόντων, όπως το eBay, το Amazon, το Alibaba, το AliExpress, Bestbuy και ούτω καθεξής.

Συνεπώς, τα άτυχα μεμονωμένα περιστατικά συνέβησαν, συμβαίνουν, και θα συνεχίσουν να υφίστανται, ενδεχομένως ακόμα και στο μακρινό μέλλον, και είναι κάτι δυστυχώς που δεν μπορεί να αποφευχθεί από την στιγμή που εμπλέκεται ο ανθρώπινος παράγοντας, όμως εάν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα, τότε πιθανόν να περιοριστεί στο ελάχιστο αυτό το απογοητευτικό φαινόμενο, που έχει ως αρνητική συνέπεια να πλήττεται βάναυσα ο τομέας των ηλεκτρονικών αγορών, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρο τον πλανήτη, συμπεριλαμβανομένου και των πιο ανεπτυγμένων οικονομικών χωρών του δυτικού πολιτισμού, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία, η Γαλλία κ.λπ.

Ωφελούνται τα ηλεκτρονικά καταστήματα από το Skroutz;

Για να συμμετέχει ένα ηλεκτρονικό κατάστημα, ένας έμπορος, και οποιοδήποτε ιστότοπος που πωλεί προϊόντα και αγαθά στο Skroutz θα πρέπει να πληρώσει αρχικά 348 ευρώ, (δηλαδή, 200 ευρώ το Εφάπαξ κόστος συμμετοχής + 48 ευρώ το Φ.Π.Α + 100 ευρώ Ελάχιστη αρχική αγορά αποθέματος, συνολικά 348 ευρώ).

Όπως βλέπετε αγαπητοί μου φίλοι, το χρηματικό ποσό που απαιτείται να καταβάλει το εκάστοτε e-shop για να ξεκινήσει να εμπορεύεται τα προϊόντα του εκεί μέσα, σίγουρα δεν μπορεί να θεωρηθεί σε καμία περίπτωση αμελητέο, όμως από την άλλη πλευρά τα ηλεκτρονικά καταστήματα δεν χρειάζεται επί της ουσίας να κυνηγάνε δεξιά και αριστερά τους πελάτες, αφού μέσω του Σκρουτζ έχουν έτοιμο πελατολόγιο, και πρακτικά για να προσελκύσουν τον καταναλωτή να ψωνίσει από αυτούς, το μόνο που χρειάζεται είναι να προσφέρουν φθηνές τιμές.

Παρόλα αυτά, τα αρνητικό στοιχείο της υπόθεσης είναι πως όταν τα καταστήματα αναγκάζονται να χαμηλώσουν σε ακραίο επίπεδο τις τιμές τους, με απώτερο σκοπό να κάμψουν τον ανταγωνισμό, έχει ως αρνητικό αποτέλεσμα το περιθώριο κέρδους να είναι ορισμένες φορές ελάχιστο έως μηδαμινό, διαφορετικά θα αναγκαστούν στην παραμείνουν στην αφάνεια λόγω του υπέρογκου κόστους που πωλούνται τα αγαθά τους και εν τέλει κανείς δεν θα πατήσει στο website τους.

Όμως για να μην υπάρξουν παρερμηνείες και παρανοήσεις, είμαι υποχρεωμένος να επισημάνω ό,τι κάτι τέτοιο είθισται να συμβαίνει σχεδόν πάντα στην ελεύθερη οικονομία, και σε γενικές γραμμές ο πρώτος που ωφελείται από όλο αυτό το συρφετό είναι ο τελικός καταναλωτής.

Επίσης, το αρμόδιο θεσμικό όργανο που εποπτεύει και ελέγχει πως καμία εταιρεία ή επιχείρηση δεν παραβαίνει τους ισχύοντες κανόνες και νόμους μιας χώρας είναι η Αντιμονοπωλιακή Αρχή, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση ονομάζεται: «Ευρωπαϊκή Επιτροπή – Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού», ούτως ώστε να μην υπάρχουν αθέμιτες αντιμονοπωλιακές πρακτικές και βγει ζημιωμένος ο καταναλωτής που δεν φταίει σε τίποτα που ορισμένοι καρχαρίες πατάνε επί πτωμάτων για να βγάλουν όσο περισσότερα χρήματα μπορούν.

Βγαίνουν κερδισμένοι οι καταναλωτές από το Skroutz;

Θα σας μιλήσω με απόλυτη ειλικρίνεια. Όντως ο καταναλωτής βγαίνει κερδισμένος για όλους τους προαναφερόμενους λόγους που εξήγησα παραπάνω, εν τούτοις εάν συγκρίνουμε τις τιμές στην πλατφόρμα του Skroutz με το Amazon και το eBay θα διαπιστώσουμεπως ό,τι η διαφορά σε μερικές περιπτώσεις είναι χαώδης. Επομένως, εάν καλοσκεφτούμε το πράγμα, ίσως οι αγοραστές να έβρισκαν το ίδιο προϊόν φθηνότερα κάπου αλλού, δηλαδή στις ξένες πλατφόρμες, κάτι που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει, όσο προκατειλημμένος κι αν είναι, ακόμη κι αν φοράει παρωπίδες και δεν θέλει να αντικρύσει κατάματα την πραγματικότητα.

Για να ακριβολογώ στα λεγόμενα μου, θα σας παραθέσω ένα απλό παράδειγμα για να μπείτε κατευθείαν στο νόημα. Τη στιγμή που γράφεται το συγκεκριμένο άρθρο, το κινητό τηλέφωνο Apple iPhone X (64GB) κοστίζει καινούριο στο Skroutz 732 ευρώ, ενώ στο amazon.it 669 ευρώ και στο ebay.com 508 ευρώ από ευρωπαίο πωλητή (Σημείωση: οι προαναφερόμενες τιμές είναι χωρίς μεταφορικά, χωρίς αντικαταβολή, και αγοραστής δεν χρειάζεται να καταβάλει έξοδα εκτελωνισμού, επίσης οι τιμές ενδέχεται να διαφέρουν μετά από λίγο καιρό).

Φυσικά, πρέπει να έχετε κατά νου, πως στο Skroutz, συνήθως ό,τι ψωνίσεις (εφόσον είναι ετοιμοπαράδοτο) μπορεί να το παραλάβεις ακόμη και την επόμενη μέρα, και στις απομακρυσμένες περιοχές έως τρεις εργάσιμες μέρες, ανάλογα με το μέρος που βρίσκεστε, ενώ από το Amazon και το eBay εννοείται πως χρειάζεται περισσότερο χρονικό διάστημα για να φτάσει το δέμα στα χέρια του πελάτη. Σε αυτό το κομμάτι είναι προφανές πως το Skroutz έχει μεγάλο πλεονέκτημα, υπερέχοντας κατά κράτος έναντι των υπολοίπων.

Αξίζει να ψωνίζουμε από το Skroutz;

Θα σας το πω όσο πιο απλά γίνεται. Είναι γεγονός πως μερικά προϊόντα είναι πιο ακριβά στη χώρα μας, όμως όταν ψωνίζουμε από χώρες του εξωτερικού είναι λογικό πως το χρήμα φεύγει προς τα έξω και δεν γυρνάει με κανένα τρόπο προς τα πίσω, ενώ αντιθέτως όταν αγοράζουμε από την Ελλάδα αυξάνονται οι πωλήσεις στα τοπικά καταστήματα και ανοίγονται νέες θέσεις εργασίας, που σημαίνει πως ενδέχεται να βρει δουλειά ο αδερφός μας, ο φίλος μας, ο συγγενής μας, ο γνωστός μας ή έστω κάποιος συμπολίτης μας.

Επιπλέον, μην ξεχνάτε πως οι περισσότερες ξένες πλατφόρμες (αν όχι όλες) δεν έχουν φορολογική έδρα στην Ελλάδα, κάτι που μεταφράζεται πως δεν πληρώνουν ούτε 1 ευρώ στη χώρα μας, δηλαδή είναι πέρα ως πέρα άδικο, αφού οι ντόπιοι επιχειρηματίες συνεισφέρουν στα κρατικά ταμεία μέσω των φόρων που καταβάλλουν, που μάλιστα, όχι απλά είναι υπέρογκοι, αλλά πρακτικά δυσθεώρητοι, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να επιβιώσουν και στο τέλος να κλείνουν, και κάπως έτσι να χάνονται οι υφιστάμενες θέσεις εργασίας.

Τώρα, αν αξίζει να ψωνίσεις από το skroutz ή οποιοδήποτε άλλο ελληνικό κατάστημα ή από το εξωτερικό, είναι καθαρά δική σου απόφαση, γιατί τα κριτήρια διαφέρουν από άτομο σε άτομο, και φυσικά το θέμα σηκώνει πολλή συζήτηση, που ορισμένοι ίσως να συμφωνήσουν και άλλοι να διαφωνήσουν. Εγώ δεν θα κάνω το συνήγορο κανενός, αλλά η θέση μου είναι ξεκάθαρη, και πάντα λέω πως είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να βάλουμε πλάτη και να στηρίξουμε την Ελληνική επιχειρηματικότητα, και ας μην έχουμε άμεσα προσωπικό όφελος, αλλά έτσι ενισχύουμε το κοινό συμφέρον, αφού πάνω από όλα είναι η μαμά Ελλάδα.

Παρόμοιες μηχανές αναζήτησης τιμών

Έτσι καθαρά για πληροφοριακούς λόγους, αξίζει να αναφέρω πως το Skroutz δημιουργήθηκε το 2005 και χαρακτηρίζεται ως ένας από τους σπουδαιότερους ιστότοπους στη χώρα μας. Επίσης υπάρχει και το bestprice.gr που και αυτό με τη σειρά του κάνει αξιόλογη δουλειά, χωρίς να υπολείπεται ή να υστερεί σε ποιότητα από τους κορυφαίους ανταγωνιστές του, όμως για να λέμε την πικρή αλήθεια, σίγουρα πρέπει να κάνει δυναμικές εκστρατείες μάρκετινγκ και διαφήμισης ούτως ώστε το μάθει περισσότερος κόσμος και τελικά να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους. Βέβαια τέτοιου είδους εκστρατείες κοστίζουν πολλά λεφτά και φυσικά με την οικονομική κρίση που υπάρχει στην Ελλάδα κάτι τέτοιο μόνο εύκολο δεν θεωρείται. Όσα ξέρει ο νοικοκύρης, δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος.

Στο εξωτερικό υπάρχουν αρκετές παρόμοιες υπηρεσίες συγκρίσεις τιμών προϊόντων και υπηρεσιών, όπως η Γερμανική εταιρεία idealo.de, που ιδρύθηκε το 2000 και δραστηριοποιείται σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες (όπως Ισπανία, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, Ιταλία Αυστρία κ.λπ) με αξιόλογη παρουσία και μεγάλη επισκεψιμότητα.

Άλλοι σημαντικοί ιστότοποι του εξωτερικού που παρέχουν ίδιες υπηρεσίες και με μακρά ιστορία είναι οι εξής:

  • Nextag.com (ιδρύθηκε το 1999 και έκλεισε το 2018)
  • Pricegrabber.com (ιδρύθηκε επίσης το 1999, λειτουργεί ακόμα, και ανήκει στην εταιρείαConnexity)
  • Priceza (ιδρύθηκε το 2010 και έχει παρουσία σε έξι χώρες της νοτιανατολικής Ασίας όπως Ταϋλάνδη, Ινδονησία, Μαλαισία, Σιγκαπούρη, Φιλιππίνες, Βιετνάμ)
  • Shopping.com (ιδρύθηκε το 1998 και πλέον ανήκει στο ebay)
  • Shopzilla.com (ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 1996 και εξαγοράστηκε το 2005 από την εταιρεία EW Scripps για 525 εκατομμύρια δολάρια)
  • PriceOye (ιδρύθηκε το 2015 και έχει ως έδρα το Πακιστάν με μεγάλη επισκεψιμότητα)
  • Pricena (ιδρύθηκε το 2013 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στη συνέχεια επεκτάθηκε στην Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ, το Κατάρ, καθώς και στη Νιγηρία, τη Νότια Αφρική και την Ινδία)
  • Yaoota.com (ιδρύθηκε το 2014 με έδρα το Κάιρο της Αιγύπτου)
  • Pricesearcher.com (ιδρύθηκε το 2016 και έχει τα κεντρικά του γραφεία στη Μεγάλη Βρετανία)

Εγκυρότητα αξιολογήσεων των προϊόντων από τους χρήστες

Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που μαστίζει το συγκεκριμένο τομέα είναι οι αξιολογήσεις και οι κριτικές των προϊόντων από τους χρήστες σε αυτά τα website, επειδή ο κάθε τυχάρπαστος που δεν έχει αγοράσει στην πραγματικότητα το εκάστοτε αντικείμενο τους δίνεται η δυνατότητα να γράφει ό,τι θελει δίχως να αποδεικνύει αν στα αλήθεια το πλήρωσε ή το έχει στην κατοχή του γιατί του το χάρισε κάποιος ως δώρο.

Για εκείνους που δεν γνωρίζουν, είμαι υποχρεωμένος να επισημάνω πως αυτό το θέμα έγινε αντικείμενο αρκετών επιστημονικών ερευνών κατά το παρελθόν και οι περισσότερες μελέτες καταλήγουν στο συμπέρασμα πως ορισμένες εταιρείες που πουλάνε τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους, πληρώνουν ηλεκτρονικούς στρατούς με υπόγειο τρόπο για να γράφουν θετικές κριτικές για τα δικά τους είδη, και να γράφουν αρνητικές αξιολογήσεις για εκείνα των ανταγωνιστών τους.

Αν και έγιναν αμέτρητες προσπάθειες για να πείσουν τους ιστότοπους να λάβουν τα μέτρα τους ενάντια σε αυτήν την απογοητευτική μεθοδολογία, τελικά δεν ίδρωσε το αυτί κανενός και συνεχίζεται το ίδιο τροπάριο με συνέπεια να αποπροσανατολίζεται ο κόσμος που ψάχνει να βρει λίγες πληροφορίες για το αγαθό που σκοπεύει να ψωνίσει.

Εν ολίγοις, για να καταλάβετε το μέγεθος της κατάστασης, εάν σήμερα συνεννοηθεί μία ομάδα ανθρώπων να αφήνει ψεύτικες κριτικές στις μηχανές αναζήτησης τιμών, κάτι που πιθανόν να έχει συμβεί κατά το παρελθόν, τότε πρέπει να το εκλάβουμε ως δεδομένο, αφού δεν υπάρχουν αποτρεπτικά μέτρα για να αποφευχθεί εκ των πραγμάτων μία τέτοια πρακτική.

Υπενθυμίζεται, επειδή σε όλη την υπόθεση εμπλέκεται το χρήμα, εξαιτίας των πωλήσεων, δίνεται το κίνητρο στους κακούς επαγγελματίες και επιχειρηματίες να αλλοιώσουν την πραγματικότητα, και σας πληροφορώ μετά λόγου γνώσεως πως όταν κάποιος δίνει μάχη για να επιβιώσει ως επιχειρηματίας ενδέχεται να είναι διατεθειμένος να κάνει τα πάντα για να σωθεί οικονομικά. Μην ξεχνάτε πως στην Ελλάδα αρκετοί επιχειρηματίες βρίσκονται στη φυλακή λόγω χρεών, και εννοείται πως αν είχαν αυξημένες πωλήσεις και πλήρωναν κανονικά τις οφειλές τους, τότε θα ήταν όλα ρόδινα. Τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται.

Το μέλλον του skroutz.gr

Ένα από τα βασικά ερωτήματα που μου θέτουν οι αναγνώστες μου σχετικά με τούτο το θέμα, δηλαδή εάν το Skroutz έχει την ικανότητα να επιβιώσει και κατορθώσει να είναι πρωτοπόρος για πολλά χρόνια ακόμα, λόγω του ακραίου ανταγωνισμού από τις ξένες αντίστοιχες εταιρείες που ενδεχομένως να εισέλθουν κάποια στιγμή στη χώρα μας, λαμβάνοντας ελληνικό domain name, όπως amazon.gr, ebay.gr, bonanza.gr κ.λπ, ανοίγοντας μάλιστα αποθήκες και γραφεία στην Ελλάδα, με ελληνικό Α.Φ.Μ.

Δυστυχώς δεν είμαι προφήτης, ούτε και μελλοντολόγος για να προβλέψω με ακρίβεια εάν θα εξακολουθήσει να είναι βασιλιάς στην Ελλάδα το Skroutz, όμως από την εμπειρία μου και βάσει των υπαρχόντων δεδομένων σε άλλα κράτη, η λογική μου λέει πως θα είναι δύσκολα τα πράγματα σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο.

Φερειπείν σε όποια χώρα πήγε το Amazon έχει κλείσει όλα τα ηλεκτρονικά καταστήματα, και επί της ευκαιρίας θα σας αναφέρω ενδεικτικά ορισμένες χώρες όπου κατέχει ηγετική θέση στην αγορά βάσει στατιστικών στοιχείων από την επισκεψιμότητα που παρέχεται από την Alexa.com:

  • Την παρούσα χρονική στιγμή, το amazon.com βρίσκεται στην 10η θέση σε επισκεψιμότητα σε όλο τον κόσμο
  • Το amazon.de είναι 4ο σε επισκεψιμότητα στην Γερμανία
  • Το amazon.it είναι 5ο σε επισκεψιμότητα στη Ιταλία
  • Το amazon.co.jp είναι 4ο σε επισκεψιμότητα στη Ιαπωνία
  • Το amazon.es είναι 5ο σε επισκεψιμότητα στην Ισπανία
  • Το amazon.co.uk είναι 5ο σε επισκεψιμότητα στη Μεγάλη Βρετανία
  • Το amazon.fr είναι 6ο σε επισκεψιμότητα στηn Γαλλία

Όπως παρατηρήσατε, ανέφερα ενδεικτικά μόνο ορισμένες χώρες, και υπάρχουν δεκάδες ακόμη, όπου και εκεί ουσιαστικά δεν έχει αντίπαλο το Amazon, πλην ορισμένων εξαιρέσεων όπως στην Κίνα, όπου εκεί λόγω του αυστηρού πολιτικού καθεστώτος, ευνοεί αναπτυχθούν μόνο οι τοπικές επιχειρήσεις, και για αυτό φυσικά εκεί κάνει παπάδες το Alibaba.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166