Yamaha YZF-R125

Μαζί με το Yamaha MT-125 που οδηγήσαμε ήδη στη Βαρκελώνη, παρουσιάστηκε και το ανανεωμένο Yamaha YZF-R125. Η Yamaha δεν βιάστηκε και πολύ να ανανεώσει το μικρό supersport της, καθώς έξι χρόνια μετά την πρώτη του παρουσίαση σε μερικές χώρες πουλούσε αρκετά καλά. Επειδή όμως το εργοστάσιο αποφάσισε να κατασκευάσει μια κοινή πλατφόρμα για τα δύο της 125άρια, MT-125 και YZF-R-125 και μετά από πωλήσεις 45.000 μονάδων, απέκτησε νέο πλαίσιο και βελτιωμένο κινητήρα, ίδια με του naked μοντέλου.

Αυτό σημαίνει ότι ο υγρόψυκτος κινητήρας των 125cc με τον μονό επικεφαλής εκκεντροφόρο είναι ίδιος με του Yamaha MT-125. Επίσης ότι έχει το ίδιο χαλύβδινο πλαίσιο δύο δοκών, το ίδιο αντεστραμμένο πιρούνι με διάμετρο καλαμιών 41mm, τις λεπτές 17άρες ζάντες και την τετραέμβολη δαγκάνα εμπρός. Το Yamaha YZF-R 125 του 2014 έχει νέο ολόσωμο φέρινγκ με προβολείς και κεντρικό αεραγωγό που επίτηδες θυμίζουν Yamaha YZF-R6. Τα clipons του είναι λίγο χαμηλότερα από του MT και τα μαρπσιέ του είναι λίγο ψηλότερα και η σέλα είναι 15mm ψηλότερα στα 825mm.

Το ότι μοιράζεται τόσα πολλά πράγματα με το Yamaha MT-125 είναι εύλογο να σημαίνει ότι οι επιδόσεις τους είναι παρόμοιες, ειδικά στην ευθεία. Θεωρητικά το Yamaha YZF-R125, που ζυγίζει 2kg περισσότερα, δηλαδή 140kg με καύσιμα, μπορεί να είναι οριακά πιο αργό στην εκκίνηση, αλλά λόγω της καλύτερης αεροδυναμικής θα αποκτήσει το πλεονέκτημα σταδιακά κι έτσι η τελική του ταχύτητα μπορεί να φτάνει τα 120km/h πραγματικά.

Βέβαια, το αν αυτή η διαφορά θα είναι αισθητή στην πραγματική ζωή, όπου το βάρος των αναβατών διαφέρει, τα ξεκούμπωτα μπουφάν πεταρίζουν και τα πόδια δεν αλλάζουν ταχύτητες με τον ίδιο τρόπο, είναι άλλη συζήτηση. Πιο αισθητή ήταν η διαφορά στη θέση οδήγησης που έριχνε περισσότερο βάρος στους καρπούς μου μέσα στην κίνηση της Βαρκελώνης. Η ψηλότερη σέλα μπορεί να δυσκολέψει κάποιους αναβάτες, αλλά η μεγαλύτερη προστασία από τον αέρα θα είναι ευπρόσδεκτη όταν κάνει κρύο. Κι αν θέλετε να μοιάζετε με τον Rossi ή τον Lorenzo τότε σίγουρα βοηθάει.

Υπήρχε πάντως και μια διαφορά στο στήσιμο των δύο μοτοσικλετών την οποία δεν περίμενα. Η απόφαση της Yamaha να τοποθετήσει το ίδιο πλαίσιο σε δύο μοτοσικλέτες σήμαινε ότι η επιλεγμένη γεωμετρία θα ταίριαζε στο Yamaha MT-125 περισσότερο που πρέπει να είναι σταθερό στις μεγαλύτερες ταχύτητες, παρά την εκτεθειμένη θέση οδήγησης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το Yamaha YZF-R125 να έχει λιγότερο γρήγορη γεωμετρία από τον προκάτοχό του (κάστερ και ίχνος είναι 25 μοίρες και 89 mm ενώ του παλιού ήταν 24,2˚ και 86,1 mm).

Αν και το Yamaha με το φέρινγκ είχε ελαφριά και σφιχτή αίσθηση, δεν έστριβε με την ίδια ευκολία όπως το Yamaha MT-125 με το φαρδύ τιμόνι. Το ότι το αμορτισέρ δεν έχει τη δυνατότητα ρύθμισης της προφόρτισης του ελατηρίου (όπως στο προηγούμενο μοντέλο) σήμαινε ότι δεν μπορούσα να κάνω και τίποτα για αυτό, ενώ αν κάτσει συνεπιβάτης και πάλι δεν μπορεί να εξισορροπηθεί το έξτρα βάρος του.

Επίσης μου φάνηκε (εμένα αλλά και άλλων δημοσιογράφων στην παρουσίαση) ότι το φρένο του Yamaha YZF-R125 δεν ήταν τόσο δυνατό όσο του MT-125 αν και ο δίσκος διαμέτρου 292mm και η τετραέμβολη δαγκάνα είναι ίδιες και στα δύο μοντέλα, επομένως δεν υπάρχει προφανής εξήγηση. Το Yamaha YZF-R125 μπορεί να σταματήσει δυνατά αλλά χρειάζεται δυνατό πάτημα στη μανέτα.

Όμως, δεν θα ήταν δίκαιο να γκρινιάζουμε για μια μοτοσικλέτα που ήταν γρήγορη και ευέλικτη ώστε να είναι διασκεδαστική τόσο στο δρόμο, όσο και σε ένα πιστάκι καρτ που επισκεφτήκαμε, αλλά και της οποίας η τιμή δεν θα αλλάξει σε μερικές χώρες. Αυτό, σε συνδυασμό με την ωραία εμφάνιση (σε κόκκινο, γκρι ή μπλε) και την αναβάθμιση μπορεί να εξασφαλίσει ότι το Yamaha YZF-R125 θα παραμείνει δημοφιλές σε ένα τοπίο πάντως που γίνεται ολοένα και πιο ανταγωνιστικό, ακόμη και από το ίδιο του το naked ξαδερφάκι.

Alessandro Ghezzi, Project Leader

«Αυτές οι μοτοσικλέτες εξελίχτηκαν στο κέντρο R&D της Yamaha στη Monza, ακριβώς όπως και το πρώτο YZF-R125. Εκείνη η μοτοσικλέτα ήταν πρώτη που φτιάξαμε εκεί. Αρχίσαμε την εξέλιξη το 2005 και παρουσιάστηκε το 2008. Εκείνη η πρώτη μοτοσικλέτα ήταν μια δύσκολη πρόκληση αλλά τώρα είμαστε καλά εδραιωμένοι κα μπορούμε να κάνουμε περισσότερα project.

Θελήσαμε να δημιουργήσουμε μια μικρή οικογένεια μοτοσικλετών 125cc και η κύρια πρόκληση ήταν το πώς να κάνουμε το MT-125 διαφορετικό. Επειδή σ’ αυτή την κατηγορία, αν θέλεις, αν θέλεις καλές προδιαγραφές σε καλή τιμή πρέπει να παραγγείλεις μεγάλους αριθμούς. Γι’ αυτό αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε την ίδια ανάρτηση, τροχούς, φρένα κλπ.

Στόχος μας με το MT-125 ήταν να βελτιώσουμε την ευελιξία και να έχουμε μια διαφορετική αίσθηση οδήγησης. Τώρα όλοι ρωτούν: “Είναι διαφορετική η γωνία του πιρουνιού”; ή “Είναι διαφορετικό το σετάρισμα”; Επειδή υπάρχει αντιληπτή διαφορά στην αίσθηση του naked σε σχέση με το supersport, αλλά στην πραγματικότητα είναι ακριβώς τα ίδια.

Παίξαμε λίγο με τη θέση οδήγησης του Yamaha MT-125 και βρήκαμε μια βάση. Μετά κάθε μέρα παίζαμε με το σετάρισμα του πιρουνιού και του αμορτισέρ, κάνοντας μικρές αλλαγές. Τελικά, όταν είχαμε ένα καλό αποτέλεσμα, το μεταφέραμε στο Yamaha YZF-R125 και ελέγξαμε αν ο χαρακτήρας άλλαζε. Αυτό έγινε βήμα προς βήμα και αποτέλεσε μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του project.

Δεν θελήσαμε να κάνουμε τη γεωμετρία του Yamaha YZF-R125 πιο γρήγορη. Αν δεν είχαμε ένα κοινό στόχο για τις δύο μοτοσικλέτες, τότε θα φτιάχναμε μια διαφορετική μοτοσικλέτα, αλλά σκεφτήκαμε ότι το αποτέλεσμα ήταν αρκετά καλό. Δεν ήταν ποτέ στις προθέσεις μας το χρησιμοποιήσουμε διαφορετικά εξαρτήματα, ειδικά στο πλαίσιο, επειδή κάθε αλλαγή απαιτεί πολλή δουλειά, αλλά νομίζουμε ότι το επίπεδο που καταφέραμε είναι πολύ καλό».

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Αφήστε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166