Προσοχή στην πολιτική προπαγάνδα στο Twitter με τα hashtags.
Τη σήμερον ημέρα, εάν θέλεις να παρακινήσεις το ανυποψίαστο πλήθος που δραστηριοποιείται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να περάσεις την πολιτική σου προπαγάνδα, τότε σας διαβεβαιώνω πως είναι ιδιαίτερα εύκολο και προφανώς δεν χρειάζονται ιδιαίτερες τεχνικές γνώσεις για να το επιτύχεις, παρά μόνο χρήμα.
Στην προκειμένη περίπτωση θα ασχοληθούμε με το Twitter, όπου θα σας αναλύσω το υπόγειο παιχνίδι που παίζεται, ιδίως από ξένες χώρες που θέλουν να παρέμβουν στην πολιτική σκηνή της αντίπαλης χώρας.
Αρχικά πρέπει να καταλάβετε πως το όλο παιχνίδι δεν διεξάγεται συνήθως από ανθρώπους, αλλά από αυτοματοποιημένα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που μιμούνται την ανθρώπινη συμπεριφορά και έχουν ως σκοπό να παρασύρουν τους χρήστες της εκάστοτε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, για να εκτοξεύσουν μίσος προς κάποιο πολιτικό πρόσωπο, γνωστή προσωπικότητα και ούτω καθεξής.
Συγκεκριμένα για να επιτευχθεί αυτός ο σκοπός στο Twitter, μπαίνει στη μέση το πιο χρήσιμο εργαλείο που διαθέτει η πλατφόρμα και ονομάζεται hashtags, δηλαδή με 2000 hashtags μπορείς να μπεις στα πιο δημοφιλή θέματα μιας χώρας, όπου συνήθως εμφανίζονται στην πλαϊνή μπάρα στη διεπαφή του χρήστη και τον ενημερώνει ποια θέματα είναι τα πιο δημοφιλέστερα για εκείνη την ημέρα.
Εάν για παράδειγμα οι μυστικές υπηρεσίες μιας αντίπαλης χώρας θέλουν να διεξάγουν ηλεκτρονικό πόλεμο προς μία άλλη (αυτό γίνεται σε καθημερινή βάση και όχι περιστασιακά, σχεδόν από όλες τις χώρες) τότε ο πιο εύκολος τρόπος είναι να βάλουν σε εφαρμογή το σχέδιο με τους πλαστούς λογαριασμούς και να δημοσιεύουν συγκεκριμένα tweets με hashtag που θέλουν να γίνουν πρώτο θέμα, και φυσικά μετά ακολουθούν τα πρόβατα (δηλαδή οι ανυποψίαστοι χρήστες) και παίζουν το παιχνίδι τους.
Ας μπούμε τώρα στο τεχνικό κομμάτι της υπόθεσης.
Συνήθως η όλη κατάσταση ξεκινάει από το σκοτεινό διαδίκτυο (αγγλικά: Dark Web), όπου εκεί μπορείς να βρεις τα πάντα που είναι παράνομο στην φυσιολογική ζωή, όπως να πληρώσεις ανθρώπους για να κάνουν μία δολοφονία, να κάνουν κυβερνοεπιθέσεις, να πλήξουν την φήμη ενός ανθρώπου, να προβούν σε κάποια τρομοκρατική ενέργεια, να αγοράσεις και να πουλήσεις ναρκωτικά και πολλά άλλα.
Ωστόσο, στο σκοτεινό διαδίκτυο δεν μπορεί να μπει ο καθένας, αφού αυτοί οι ιστότοποι δεν εμφανίζονται στις μηχανές αναζήτησης, όπως στην Google, και δεν έχουν στο domain name την κατάληξη .com, .net, .org, αλλά κάποια διάφορα περίεργα που δεν είναι της παρούσης για να το συζητήσουμε.
Στο σκοτεινό διαδίκτυο, εφόσον έχεις χρήματα, δηλαδή κρυπτονομίσματα, όπου είναι ο πιο εύκολος τρόπος για να πληρώσεις το κατά παραγγελίαν έγκλημα, τότε μπορείς να ξεκινήσεις την κακόβουλη εκστρατεία που θέλεις. Όμως για να σας προλάβω, μην διανοηθείτε να μπείτε στο σκοτεινό διαδίκτυο, επειδή εκεί υπάρχουν πολλές παγίδες και μπορεί να βρεθείτε μπλεγμένοι, χωρίς να το πάρετε είδηση, και δεν το λέω για να σας φοβίσω, αλλά είναι η πραγματικότητα.
Συνήθως όλες οι χώρες του κόσμου διαθέτουν κάποια μυστικά κονδύλια που προορίζονται για την αντίστοιχη Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών τους, έπειτα κάποιο μέλος της αντίστοιχης ΕΥΠ μπαίνει στο Dark Web για να βρει τα κατάλληλα άτομα που θα διεξάγουν την προπαγάνδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να προκαλέσουν κοινωνικές διαμαρτυρίες ή εντάσεις σε κάποια χώρα, και ούτω καθεξής.
Βέβαια για να ακριβολογούμε στα λεγόμενα μας, ο λόγος που είθισται να γίνονται αυτά τα παζάρια στο σκοτεινό διαδίκτυο οφείλεται στο γεγονός πως κανένας δεν γνωρίζει με ποιον συνομιλεί και αυτό εξυπηρετεί την όλη υπόθεση, ακόμα κι αν σε πιάσουν να κάνεις κάποια κακόβουλη πράξη ως κυβερνοεγκληματίας, δεν ξέρεις ποιος σε έχει πληρώσει, και κατά συνέπεια δεν μπορείς να καταδώσεις κανέναν.
Μην συμμετέχετε στα hashtags που έχουν πολιτικό υπόβαθρο
Πρέπει να έχετε πάντα κατά νου πως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Twitter το Facebook κλπ, είναι το πιο πρόσφορο έδαφος για να γίνουν πολιτικές ή κοινωνικές εξεγέρσεις εναντίον των κυβερνήσεων, άλλωστε αυτός είναι ο βασικός λόγος όπου τα κομμουνιστικά καθεστώτα (βλέπε Κίνα, Ταϊβάν κ.ο.κ.) δεν επιτρέπουν στο πλήθος να μπει σε αυτά τα δίκτυα, προφανώς για να μην επηρεαστούν, αλλά ουσιαστικά επρόκειτο για λογοκρισία.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως στην Ελλάδα τα πράγματα είναι πολιτικά ρευστά και απλά χρειάζεται μία σπίθα για να ξεκινήσει ακόμα και εμφύλιος πόλεμος μεταξύ αριστερών και δεξιών, επομένως θα σας συνιστούσαμε να είσαστε προσεκτικοί και να μην μπαίνετε στον πειρασμό να σχολιάζετε τα πολιτικά hashtags στο Twitter που αφορούν τη χώρα μας.
Φυσικά, θα μου πείτε είναι εύκολο να αντισταθείτε στον πειρασμό και να μην σχολιάσετε κάποιο hashtags ενός πολιτικού που έκανε μία γκάφα; Σας απαντώ ευθέως, πώς ΝΑΙ, γίνεται να αντισταθείτε.
Διότι όλα ξεκινούν από μία χαζομάρα της στιγμής και μετά δεν ξέρουμε πού μπορεί να οδηγηθεί το όλο πράγμα.
Μπορείτε να εκφράσετε την άποψη σας στο Twitter, αλλά χωρίς να γίνεται υποχείριο κανενός. Τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται.