ΑρχικήHow toΠως υπολογίζουμε την καθαρή οικονομική αξία ενός website

Πως υπολογίζουμε την καθαρή οικονομική αξία ενός website

Τη σήμερον ημέρα ένα website (ελληνικά: ιστότοπος) θεωρείται ένα περιουσιακό στοιχείο που αν αξιοποιηθεί με την δέουσα επιμέλεια μπορεί ο κάτοχος του να βγάζει τρομερά κέρδη σε μηνιαία βάση, και μάλιστα να έχει την ικανότητα να το πουλήσει για κάποιο εξωφρενικό χρηματικό ποσό και κατά συνέπεια να γίνει πλούσιος. Εν ολίγοις, αυτές δεν είναι παρατηρήσεις που σας τις παραθέτω ως σχήμα λόγου, αλλά η αληθινή διάσταση των πραγμάτων στο τρέχον τοπίο του διαδικτύου.

Βέβαια για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, για να στηθεί ένα website με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να έχει μεγάλη οικονομική αξία, θα πρέπει ο κάτοχος του να καταβάλει τεράστια προσπάθεια, να επενδύσει πολλά λεφτά πάνω σε αυτό, και να μην σταματά ποτέ να το αναβαθμίζει, με απώτερο σκοπό να πρωταγωνιστεί στον τομέα του, για να έχει τη δυνατότητα να κερδίζει χρήματα και να βιοπορίζεται από τα καθαρά κέρδη που θα αποκομίζει, σε διαφορετική περίπτωση δεν θα έχει νόημα ύπαρξης. Διότι όταν το κόστος είναι δυσβάσταχτο, τότε θα πρέπει να μπει λουκέτο, όπως είθισται συμβαίνει πρακτικά σχεδόν σε όλες τις επιχειρήσεις που λειτουργούν ανά την υφήλιο που δεν είναι κερδοφόρες.

Σε αυτό το άρθρο θα επισημάνω όλα εκείνα τα σημαντικά στοιχεία που όταν τα συνυπολογίσουμε τότε θα μπορούμε να υπολογίσουμε την καθαρή οικονομική αξία ενός website, και ο λόγος που πρέπει να γνωρίζουμε την αξία οφείλεται στο γεγονός ό,τι εάν κάποια στιγμή έρθει κάποιος επενδυτής και θέλει να ρίξει τα χρήματα του στην επιχείρηση μας, να μην κάνουμε συμφωνίες στα κουτουρού, αλλά να ξέρουμε επακριβώς πόσα λεφτά να του ζητήσουμε για να μπει συνεταίρος ή να αγοράσει ένα ποσοστό από την επιχείρηση μας, ή να αγοράσει ολόκληρο το website, συμπεριλαμβανομένου του domain name, όπως τα έκανε ο κάθε σοβαρός επιχειρηματίας σε ανάλογη περίπτωση.

Έσοδα από διαφημίσεις

Όπως προανέφερα παραπάνω, ένα website στην πραγματικότητα είναι μία επιχείρηση και προφανώς όσο πιο πολλά χρήματα κερδίζει, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η οικονομική του αξία, και ένας παράγοντας που μπορούν να έρθουν έσοδα είναι μέσω των διαφημίσεων, εφόσον δεν πρόκειται για κάποιο ηλεκτρονικό κατάστημα που πουλάει υπηρεσίες, προϊόντα ή αγαθά.

Επομένως οι διαχειριστές του ιστοτόπου θα πρέπει να έχουν απαραίτητα διαθέσιμο ανά πάσα στιγμή ένα επαγγελματία ή μία ολόκληρη ομάδα στον τομέα του μάρκετινγκ με την προοπτική να έχουν την ικανότητα να προσεγγίζουν εταιρείες για να φέρνουν διαφημίσεις στην εκάστοτε διαδικτυακή τοποθεσία.

Ίσως να ακούγεται οξύμωρο, όμως το τμήμα μάρκετινγκ σε ένα website είναι καθοριστικής σημασίας για την επιβίωση ενός ιστότοπου, πόσο μάλλον τη σημερινή εποχή που ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος, όπου αντικειμενικά δεν συγχωρείται η παραμικρή κωλυσιεργία, και καταλαβαίνουμε όλοι πως εάν χάσουμε κάποια διαφήμιση, τότε ενδέχεται να την κερδίσει κάποιος αντίπαλος μας, εξαιτίας κακής διαπραγμάτευση των ατόμων που μπλέχτηκαν στην υπό συζήτηση συμφωνία, και στην τελική ανάλυση αντί να ωφεληθούμε εμείς, τουναντίον να ζημιωθούμε και κατά συνέπεια να ενισχύσουμε τα συμφέροντα του ανταγωνιστή μας.

Κέρδη από ηλεκτρονικό κατάστημα ή πώληση υπηρεσιών

Όσοι έχετε άμεση σχέση με το διαδίκτυο θα παρατηρήσατε, πως για να αυξηθούν τα έσοδα σε ένα website συνήθως οι διαχειριστές επιλέγουν να δημιουργήσουν ένα ηλεκτρονικό κατάστημα εντός της διαδικτυακής τοποθεσίας για να πωλούν από μπλουζάκια μέχρι οτιδήποτε φανταστεί ο νους σας, αξιοποιώντας όλα τα κανάλια πηγής εσόδων ως πρόσθετο παθητικό ή ενεργητικό εισόδημα. Οπότε πρέπει να συνυπολογιστούν κι αυτά τα κέρδη στην καθαρή αξία ενός website.

Να επισημάνω δε, πως ορισμένοι ειδησεογραφικοί ιστότοποι παρέχουν συνδρομητικά πακέτα στους αναγνώστες της τάξεως του 5 ευρώ το μήνα ή και άνω, και σε αντάλλαγμα τους δίνουν πρόσβαση σε ποιοτικό υλικό που δεν είναι προσβάσιμο στο ευρύ κοινό ή μέσω της συνδρομής καταργείται η εμφάνιση διαφημίσεων κατά την περιήγηση τους στο εκάστοτε site.

Βέβαια όταν ο ιστότοπος είναι αμιγώς ηλεκτρονικό κατάστημα και δεν βιοπορίζεται από διαφημίσεις, όπως για παράδειγμα το Skroutz, τότε πρέπει να έχουμε στην άκρη του μυαλού μας τα συνολικά έσοδα των τελευταίων μηνών και ετών για να προβούμε σε μία σωστή εκτίμηση.

Επισκεψιμότητα, μοναδικοί χρήστες

Ένα από τα σπουδαιότερα κριτήρια που καθιστά ένα ιστότοπο αξιόλογο είναι το μέγεθος της επισκεψιμότητας που λαμβάνει σε μηνιαία βάση, δηλαδή πόσοι μοναδικοί χρήστες εισήλθαν στο διαδικτυακό σας χώρο. Πριν λίγους μήνες, το TheGuardian.com ανέφερε ό,τι έχει 157 εκατομμύρια επισκέπτες το μήνα, που σημαίνει πως μια διαφήμιση εκεί μέσα μπορεί να κοστίζει από μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ, μέχρι πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, ανάλογα την χρονική διάρκεια και τον τρόπο της προώθησης.

Θα σας το εξηγήσω όσο πιο απλά γίνεται με ποια μεθοδολογία υπολογίζουμε το κόστος της επισκεψιμότητας, φερειπείν, ας υποθέσουμε ό,τι θέλω να διαφημιστώ μέσω του Google AdWords για να προσελκύσω αναγνώστες στο https://texnologia.net, τότε το φθηνότερο κόστος ανά επίσκεψη θα μου στοιχίσει περίπου 10 λεπτά του ευρώ ή πολύ παραπάνω, ανάλογα με το πόσο ανταγωνιστική θα είναι η λέξη κλειδί που θα εμφανίζεται η διαφήμιση μου στα αποτελέσματα αναζήτησης του Google ή οπουδήποτε αλλού εμφανίζονται οι διαφημίσεις στο διαφημιστικό δίκτυο του adsense.

Oπότε όταν το φθηνότερο κλικ έχει 10 λεπτά του ευρώ, τότε το πολλαπλασιάζουμε αυτόν τον αριθμό με τη συνολική επισκεψιμότητα για να κατανοήσουμε πόσο αξίζει οικονομικά. Δηλαδή αν υποθέσω πως έχω ένα εκατομμύριο επισκέπτες, τότε κάνουμε την μαθηματική πράξη πολλαπλασιασμού 1.000.000 x 0,10 euros για να βρούμε την ελάχιστη αξία της επισκεψιμότητας μας.

Ποιοτικοί σύνδεσμοι προς το website

Σας διαβεβαιώνω με απόλυτη ειλικρίνεια, με την μεγάλη εμπειρία που έχω, δραστηριοποιούμενος επαγγελματικά εδώ και περίπου δύο δεκαετίες στο διαδίκτυο, πως ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία για υψηλή κατάταξη στα οργανικά αποτελέσματα της Google και κατ’ επέκταση των μηχανών αναζήτησης είναι οι εξωτερικοί ποιοτικοί σύνδεσμοι (αγγλικά: Backlinks ή Links) προς ενα site.

Με λίγα λόγια, εάν ο ανταγωνιστής μου έχει περισσότερους συνδέσμους από αξιόλογα website μεγάλου κύρους, όπως πανεπιστήμια, κυβερνητικές υπηρεσίες, αναγνωρισμένα διεθνώς magazine, τότε θα έχει περισσότερες πιθανότητες να ανέβει πιο ψηλά από εμένα στην λέξη κλειδί που συναγωνιζόμαστε, και αυτή η ιδιαιτερότητα τυπικά μεταφράζεται σε επιπλέον επισκεψιμότητα.

Για να κατανοήσετε πλήρως την αναγκαιότητα των backlinks, ένας μεγάλος αριθμός σπουδαίων website παγκοσμίως πληρώνουν σχεδόν 50.000 ευρώ το μήνα για προωθητικά άρθρα (Guest post), ούτως ώστε να αυξήσουν το domain authority και page authority τους. Να σημειώσω εδώ, πως ένας παλιός μετρήσιμος δείκτης των ποιοτικών backlinks ήταν το pagerank που είχε εφαρμόσει η Google για να έχουν οι web masters όπως και ο κόσμος μία σφαιρική εικόνα του όλου πράγματος.

Πρωτότυπο και μοναδικό περιεχόμενο

Μια άλλη πολύ σημαντική παράμετρος που καθορίζει την οικονομική αξία ενός ιστότοπου είναι εάν παράγει πρωτότυπο και μοναδικό περιεχόμενο, χωρίς να αντιγράφει τα άρθρα των αλλονών και τα δημοσιεύει στο δικό του χώρο. Σε ετούτο τον τομέα συμπεριλαμβάνονται οι εικόνες, τα γραφήματα, τα βίντεο και η μουσική, και όχι μόνο το γραπτό κείμενο.

Το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο από ό,τι φαίνεται εκ πρώτης όψεως, δηλαδή εάν κάποιος αναδημοσιεύει υλικό αλλουνού, αφού εμμέσως πλην σαφώς καταπατά τα πνευματικά δικαιώματα ενός άλλου με συνέπεια να τιμωρείται αρχικά από τις μηχανές αναζήτησης, με υποβάθμιση στα αποτελέσματα αναζήτησης, και κατά δεύτερο λόγο ο κάτοχος του προστατευόμενου υλικού έχει κάθε νόμιμο δικαίωμα να αναζητήσει το δίκιο του μέσω της δικαστικής οδού.

Ωστόσο μιλώντας πάντα με τη γλώσσα της αλήθειας, μπορώ να σας πω πως για να βρεις το δίκιο σου στα ελληνικά δικαστήρια όταν κάποιος κλέβει το υλικό σου, ίσως χρειαστεί να περάσουν ακόμη και επτά χρόνια για να βγει η τελική απόφαση υπέρ σου. Εν ολίγοις ένας Γολγοθάς που δεν έχει τελειωμό.

Τώρα όσον αφορά, την εύρεση καλών αρθρογράφων για τη δημιουργία πρωτότυπου περιεχομένου, πραγματικά είναι κάτι σαν λαχείο, διότι ως γνωστόν το ταλέντο σπανίζει. Μην ξεχνάτε πως αυτό το επάγγελμα απαιτεί οξυδέρκεια, ευφυΐα και πνευματικό επίπεδο για να ξεχωρίσεις από το πλήθος. Άλλωστε, γι’ αυτό το λόγο τα καλά άρθρα επιβραβεύονται πρώτα από τους αναγνώστες που εκτιμούν την καλή δουλειά και τους εξαναγκάζει να επιστρέψουν και την επόμενη μέρα για να απολαύσουν το νέο περιεχόμενο που δεν μοιάζει με κανένα άλλο.

Ποσότητα άρθρων

Η ποσότητα των άρθρων είναι και αυτό ένα χαρακτηριστικό σημείο που δεν περνά απαρατήρητο όταν γίνεται η εκτίμηση της χρηματικής αξίας ενός ιστότοπου. Παραδείγματος χάριν, όταν μία δικτυακή τοποθεσία έχει δημοσιεύσει συνολικά 300 χιλιάδες άρθρα μέχρι τώρα, ενώ ο ανταγωνιστής δημοσίευσε μόλις 10.000 άρθρα, τότε δεν χρειάζεται και πολλή σκέψη για να ξεχωρίσεις την ήρα από το στάρι.

Η αιτία που επισημαίνω αυτήν την παράμετρο οφείλεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ό,τι μέσω αυτής της μεθόδου δίνεται η δυνατότητα στο χρήστη να μη βαριέται ποτέ και να βρει αυτό που θέλει αμέσως, με τόσο άπειρο περιεχόμενο στο χώρο σας. Επιπρόσθετα, έτσι αυξάνονται οι λέξεις – κλειδιά στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης που μεταφράζεται σε επιπλέον επισκεψιμότητα.

Όμως για να μην τρέφετε αυταπάτες, έχοντας την ψευδαίσθηση πως είναι εύκολο να γραφτεί μεγάλη ποσότητα άρθρων, σας πληροφορώ πως απαιτείται μία ομάδα έμπειρων ατόμων που έχει την ικανότητα να δημοσιεύει καθημερινά τουλάχιστον 150 με 200 κομμάτια την ημέρα. Για να μην υπάρξουν παρανοήσεις, αυτή η ιδιομορφία αφορά περισσότερο τους ενημερωτικούς ιστότοπους που είναι μεγάλης εμβέλειας, και λιγότερο έως καθόλου τους υπόλοιπους.

Ακόλουθους στα κοινωνικά δίκτυα

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ζωτικής σημασίας για κάθε επιχείρηση που σέβεται τον εαυτό της και θέλει να προωθήσει τη δουλειά της. Επομένως όποιο υποτιθέμενο επιχειρηματικό μυαλό τα αγνοήσει ηθελημένα ή άθελα, μάλλον έχει μαύρα μεσάνυχτα πως λειτουργεί επί της ουσίας η επιχειρηματικότητα, και θα είναι καταδικασμένος να ζει κατά κάποιο τρόπο στην αφάνεια, αφού δεν εκμεταλλεύεται στο έπακρο τις δυνατότητες που της δίνουν αυτές οι πλατφόρμες.

Σας λέω ενδεικτικά πως οι σοβαρές εταιρείες σε όλο τον κόσμο ξοδεύουν τουλάχιστον πάνω από 10.000 ευρώ κάθε μήνα μέσα από τις πλατφόρμες στα social media για να προσελκύσουν καινούργιους χρήστες, πελάτες ή αναγνώστες στη διαδικτυακή τους τοποθεσία, ειδάλλως χάνεται ένα δυνατό χαρτί που σίγουρα θα εκμεταλλεύονται οι ανταγωνιστές σας και αναμφισβήτητα θα βρίσκονται σε πιο ευνοϊκότερη θέση εν αντιθέσει με εσάς.

Σε γενικές γραμμές πρέπει να καταλάβετε πως μεγαλύτερη αξία έχει εκείνη η επιχείρηση που την ακολουθούν 200.000 followers στο instagram, εν αντιθέσει με εκείνη που έχει μόλις 7.000 followers, και αδιαμφισβήτητα εάν κάποιος ενδιαφερθεί να αγοράσει το site σας, θα λάβει πολύ σοβαρά υπόψιν του ετούτη την ιδιομορφία. Κανένας επενδυτής δεν είναι χαζός και δεν έχει λεφτά για πέταμα, Σας διαβεβαιώνω πως θα ψάξει πολύ καλά πριν κάνει οποιαδήποτε επένδυση στο επιχειρηματικό σας εγχείρημα.

Πλήθος κορυφαίων λέξεων κλειδιών στα αποτελέσματα αναζήτησης

Με τα προαναφερόμενα λεγόμενα μου, σίγουρα έχετε σχηματίσει μία γενική άποψη της αξίας που έχουν οι λέξεις – κλειδιά για ένα ιστότοπο στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης. Προφανώς εάν κάποιος βγαίνει με 200 λέξεις κλειδιά στις τρεις πρώτες θέσεις στα αποτελέσματα της Google σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικούς όρους αναζήτησης, και κάποιος άλλος με μόλις 40, τότε ο πρώτος θα έχει μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία από τον δεύτερο.

Εάν επιθυμείτε να αυξήσετε τον όγκο στις λέξεις-κλειδιά στην Google, θα σας πρότεινα να μισθώσετε κάποιον seo expert που έχει αποδεδειγμένα τις ικανότητες να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα σας. Προσοχή στους κομπογιαννίτες που υπόσχονται τον ουρανό με τα άστρα, αλλά στην πράξη δεν έχουν ιδέα με το αντικείμενο του search engine optimization.

Πριν να επιλέξετε κάποιον ειδικό να δουλέψει για λογαριασμό σας, ζητήστε να σας δείξει το χαρτοφυλάκιο του (αγγλικά: portfolio) με τις επιτυχίες του, με απώτερο σκοπό να πιστοποιήσετε τα αυτονόητα, δηλαδή ό,τι θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους. Εν ολίγοις κάντε έρευνα αγοράς για να καταλήξετε στον ικανότερο και μην το αμελήσετε λόγω βαρεμάρας, γιατί δεν θα χάσετε μόνο χρήματα, αλλά και πολύτιμο χρόνο που δύσκολα θα καλυφθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Έξοδα συντήρησης και λειτουργικά κόστη

Φανταστείτε να κερδίζετε 50.000 Ευρώ κάθε μήνα, ενώ τα έξοδά σας να ανέρχονται στα 49.850 ευρώ, πράγμα που σημαίνει πως δεν θα ανταμείβεται η προσπάθειά σας και θα δουλεύετε απλά για να μη σας λένε τεμπέληδες. Ωστόσο το χειρότερο στοιχείο από όλα είναι πως οι υποψήφιοι αγοραστές του site σας, δεν θα δουν καμία ευκαιρία στο εγχείρημα σας που να αξίζει να ρίξουν τα ωραία τους λεφτά, διότι πολλοί εξ αυτών οσμίζονται τέτοιου είδους οικονομικές παγίδες και αποφεύγουν όπως ο διάολος το λιβάνι αυτά τα στραβοπατήματα.

Να θυμάστε πως δεν υπάρχει καμία εγγύηση πως η κερδοφορία θα συνεχίζεται εσαεί, λαμβάνοντας δυσθεώρητα χρηματικά ποσά από διαφημίσεις, κάτι που μπορεί να σας το επιβεβαιώσει οποιοσδήποτε οικονομολόγος, εκτός κι αν η επιχείρηση σας συγκαταλέγεται στις εταιρείες που βρίσκονται στο Fortune 500, ενώ αντιθέτως τα λειτουργικά κόστη έχουν μία σταθερή συνέχεια σε ένα ιστότοπο, όπως τα έξοδα του διακομιστή (server), το υπαλληλικό προσωπικό που εργάζεται για εσάς, τα έξοδα του γραφείου σας, τα αναλώσιμα και ούτω καθεξής.

Η μόνη λύση για να εξαλείψετε τα μεγάλα έξοδα είναι να προβείτε σε μία ριζική αναδιάρθρωση της επιχείρησης σας, μειώνοντας τις λειτουργικές δαπάνες όπου είναι εφικτό, και αν δεν έχετε τα φόντα να το πράξετε οι ίδιοι σας, τότε θα ήταν σώφρον να απευθυνθείτε σε κάποιο ειδικό, έτσι ώστε να δημιουργήσει ένα βιώσιμο επιχειρηματικό πλάνο και μία στρατηγική που θα σας καταστήσει κερδοφόρους με την πάροδο των ετών.

Βάλτε καλά στο μυαλό σας μία ιδιαιτερότητα που αγνοείται από πολλούς στον επιχειρηματικό κόσμο, πως από τις δέκα καινούργιες επιχειρήσεις που δημιουργούνται κάθε τόσο, οι οχτώ είναι καταδικασμένες να κλείσουν, επειδή κατά πρώτο λόγο δεν κερδίζουν τα αναμενόμενα, και κατά δεύτερο λόγο γιατί συσσωρεύονται οι οικονομικές ζημιές με αποτέλεσμα να επέρχεται οικονομική ασφυξία, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται κάτι τέτοιο.

Σε ποια γλώσσα είναι γραμμένο το περιεχόμενο

Είναι λογικό πως όταν ένα website απευθύνεται σε ένα κοινό που μιλάει την αγγλική γλώσσα έχει περισσότερες πιθανότητες να μαζέψει μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών, εν αντιθέσει με κάποιο άλλο που απευθύνεται μόνο σε Έλληνες, και το περιεχόμενο είναι γραμμένο μόνο στα ελληνικά. Αν αναρωτιέστε γιατί συμβαίνει αυτό, τότε σας λέω πως η εξήγηση είναι πολύ απλή:

Εκείνοι που μιλούν την αγγλική γλώσσα ανέρχονται περίπου στα 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη, ενώ εκείνοι που μιλούν την ελληνική γλώσσα πλησιάζουν περίπου τα 17 εκατομμύρια άτομα, σχεδόν μία χαοτική διαφορά που μόνο ένας τυφλός ή ανόητος δεν θα καταλάβει την έννοια αυτής της ιδιαιτερότητας.

Εν τούτοις μην απελπίζεστε εάν η διαδικτυακή σας τοποθεσία είναι ελληνόγλωσση, γιατί υπάρχουν αρκετά αυτοματοποιημένα εργαλεία που έχουν τη δυνατότητα να μετατρέψουν το χώρο σας σε ένα πολύγλωσσο μέρος, με ένα σχετικά μικρό κόστος που εξαρτάται αποκλειστικά από τον αριθμό των γλωσσών που επιθυμείτε να προσθέσετε στο website σας.

Προσωπικά θα σας πρότεινα να στραφείτε σε επαγγελματίες μεταφραστές, εάν το υλικό που είναι προς μετάφραση δεν είναι δυσθεώρητο, όμως να θυμάστε πως η συγκεκριμένη λύση είναι λιγάκι τσουχτερή οικονομικά, αλλά μην τρομάζετε στο άκουσμα αυτού του μεγαλειώδους εγχειρήματος γιατί ουσιαστικά επρόκειτο για μία επένδυση που θα σας αποφέρει ικανοποιητικά κέρδη, εφόσον στεφθεί με επιτυχία το όλο έργο.

Κατάληξη domain name

Τα γενεσιουργά αίτια μιας υποτιθέμενης αποτυχίας ή επιτυχίας κρύβονται εν μέρει και στο domain name, διότι κάποιος που θέλει να αποκτήσει μέσω εξαγόρας ένα website θα δει με διαφορετικό τρόπο το example.com από το example.gr, επειδή το πρώτο απευθύνεται σε όλη τη γη, ενώ το δεύτερο κυρίως σε μία γεωγραφική τοποθεσία με περιορισμένο αριθμό πολιτών, κάτι που αμέσως – αμέσως γέννα τεράστια εμπόδια στα επιχειρηματικά του πλάνα, και τον περιορίζει αναφορικά προς τις επιλογές του.

Υπάρχουν άπειρα κακά παραδείγματα τέτοιων προσπαθειών που ενώ κατέβαλαν τεράστιο κόπο και χρήματα για να διαπρέψουν, τελικά αποδείχθηκε πως έκαναν λάθος στις προτιμήσεις τους, και σκέφτονται πλέον πως θα το ξεφορτωθούν, πουλώντας στο σε δελεαστική τιμή για να ξεκινήσουν κάτι καινούργιο που θα έχει προοπτικές να αγγίξουν το όνειρο τους.

Φυσικά όλοι κάνουμε λάθη, αλλά όταν αυτά τα στραβοπατήματα έχουν έμπρακτο κόστος στις μελλοντικές μας κινήσεις, έχει ως συνέπεια να έρχεται η απελπισία, κόβοντας την όρεξη για περαιτέρω προσπάθεια.

Alexa ranking

Υπάρχει μία μεγάλη μερίδα αδαών ανθρώπων που έχει θεοποιήσει το Alexa ranking (alexa.com) και βασίζεται εξ ολοκλήρου στα συμπεράσματά του από τις μετρήσεις που δείχνει η συγκεκριμένη πλατφόρμα, όμως στα πλαίσια της ασχετοσύνης που τους διακατέχει, αγνοούν πως ετούτα τα αποτελέσματα είναι χειραγωγήσιμα, δηλαδή υπάρχουν webmaster που δραστηριοποιούνται στο Black Ηat και έχουν την ικανότητα να αλλοιώσουν θετικά για τον πελάτη τις μετρήσεις, πάντα με το αζημίωτο και πότε δωρεάν.

Θα σας αναφέρω ενδεικτικά κάποια νούμερα για να μπείτε κατευθείαν στο πνεύμα του πράγματος. Για παράδειγμα ας υποθέσουμε ό,τι σήμερα το example.com βρίσκεται στην θέση 900.000 σε όλο τον κόσμο, και αυτοί οι επαγγελματίες μπορούν μέσα σε τρεις μήνες να το στείλουν στη θέση 3.000 με διάφορα πονηρά τεχνάσματα για περίπου 25 με 30 χιλιάδες ευρώ.

Τι λέτε αξίζει τον κόπο; Ίσως και να αξίζει, γιατί ανεβαίνει άμεσα η οικονομική αξία του website και πληθαίνουν οι μνηστήρες για να το αποκτήσουν, αλλά μετέπειτα δεν αποκλείεται να στραφούν ακόμη και νομικά εναντίον του απατεώνα που προέβη σε αυτό το απαράδεκτο κόλπο για να τους αποσπάσει μεγαλύτερο οικονομικό αντίτιμο κατά την εξαγορά.

Τομέας δραστηριοποίησης

Εδώ η κατάσταση είναι πιο ξεκάθαρη και μπορείς με συνοπτικές διαδικασίες να διακρίνεις εάν ένα website στρέφεται σε μεγαλύτερο αριθμητικά κοινό. Φερειπείν ένα ειδησεογραφικό site γενικής ενημέρωσης έχει τα εχέγγυα να μαζέψει περισσότερο κόσμο από εκείνο που ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με τον τομέα πληροφόρησης του αυτοκινήτου. Η διαφορά δυναμικής μεταξύ αυτών των δύο είναι περίπου 1 προς 10, και σας το λέει ένα άτομο που έχει διανύσει άπειρα χιλιόμετρα στον στίβο μάχης της ενημέρωσης και της ειδησεογραφίας.

Αυτό δεν θα πρέπει να αποθαρρύνει όσους βρίσκονται σε αυτήν τη μειονεκτική θέση, άλλωστε υπάρχει η δυνατότητα να αγοράσεις δέκα site σε αυτές τις εξατομικευμένες κατηγορίες και να αντισταθμίσεις τις ενδεχόμενες απώλειες όσον αφορά την βάση χρηστών, δηλαδή να μεταφέρεις τους επισκέπτες από το ένα site στο άλλο μέσω προτεινόμενων άρθρων, μία τακτική που ακολουθείται κατά κόρον στον παγκόσμιο ιστό και μάλιστα έχει αποδειχθεί πως είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός από τη στιγμή που διενεργείται σωστά η όλη διαδικασία.

Επειδή θέλω να είμαι δίκαιος απέναντι σας, στην προκειμένη περίπτωση το ρίσκο είναι μεγάλο, μπλέκοντας σε ένα τομέα δραστηριοποίησης που προορίζεται για μικρό κοινό, οπότε πριν τολμήσετε οτιδήποτε, μελετήστε καλά το ζήτημα για να ξέρετε που πατάτε και στην τελική ανάλυση, για να μην βρεθείτε προ εκπλήξεων, και μετά αναρωτιέστε τι μπορεί να έφταιξε.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166