Ο σωστός ενδυματολογικός κώδικας στον επαγγελματικό τομέα είναι από τις σημαντικότερες πτυχές στον εργασιακό χώρο, είτε δουλεύεις σε μία επιχείρηση, είτε σκοπεύεις να παρευρεθείς εκεί για να δώσεις συνέντευξη προκειμένου να σε προσλάβουν ως υπάλληλο, είτε είσαι προϊστάμενος ή διευθυντής.
Για ένα ανεξήγητο λόγο οι περισσότεροι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν πόσο καθοριστικό ρόλο μπορεί να παίξει μία απαράδεκτη φορεσιά στα μάτια των συναδέλφων, των προϊσταμένων ή ακόμη και των μελλοντικών εργοδοτών τους.
Πρέπει πάντα να έχετε στην άκρη του μυαλού σας πώς το ντύσιμο σας είναι αναγκαίο να συμβαδίζει με το είδος της εργασίας που κάνετε, δηλαδή τα ρούχα σας να αντανακλούν τις υπηρεσίες που παρέχει η εταιρεία σας προς στο ευρύ καταναλωτικό κοινό, εφόσον έρχεστε σε επαφή μαζί τους για να τους πείσετε να αγοράσουν κάτι. Εάν ο τύπος των καθηκόντων σας ποικίλλει καθημερινά, οι επιλογές των ρούχων που θα φορέσετε σίγουρα θα περιέχουν μία ευρύτερη γκάμα, δίνοντας σας περισσότερη ευελιξία πάνω σε αυτό το θέμα, πάντα όμως σε λογικά πλαίσια, αποφεύγοντας ρητά και κατηγορηματικά τις υπερβολές.
Επιπλέον, θέλω να σας περάσω το μήνυμα πώς ο λανθασμένος κώδικας ενδυμασίας στην εργασία σας μπορεί να σας εκθέσει ανεπανόρθωτα, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό, εκτός φυσικά κι αν είσαστε τελείως αφασία και δεν σας ενδιαφέρει καθόλου η γνώμη του περίγυρου σας, ακόμη κι αν σας κακολογούν, επειδή δεν σέβεστε τον χώρο στον οποίο βρίσκεστε και δουλεύετε. Εάν ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που δεν τους καίγεται καρφί για το συγκεκριμένο θέμα, τότε μάλλον θα βρείτε μπροστά σας περίεργες συμπεριφορές που δεν θα σας τιμούν και θα σας στενοχωρήσουν.
Άλλωστε οφείλετε να έχετε κατά νου πως ο σεβασμός δεν απαιτείται, αλλά κερδίζεται με την πάροδο του χρόνου, και αδιαμφισβήτητα ο κώδικας ενδυμασίας είναι ένα από εκείνα τα στοιχεία που φανερώνουν την προσωπικότητά μας προς τον έξω κόσμο, και δεν μιλάω μόνο για τη δουλειά, αλλά γενικά στην προσωπική μας ζωή.
Διαχωρίζουμε τον επαγγελματικό τομέα από την προσωπική ζωή
Η πρώτη και η βασική σας έννοια απαιτείται να είναι ο διαχωρισμός της προσωπικής σας ζωής από τον επαγγελματικό σας τομέα, για παράδειγμα όταν πηγαίνετε να πιείτε ένα καφέ σε μία καφετέρια με την παρέα σας, ίσως να έχετε το συνήθειο να φοράτε σχισμένα παντελόνια που είναι και της μόδας, γιατί ακούτε φανατικά ροκ μουσική, αλλά δεν σημαίνει επειδή ακολουθείτε αυτό τον τρόπο ζωής, πώς σας δίνει ο εργοδότης σας το δικαίωμα να έρχεστε έτσι στην επιχείρηση του, γιατί η εικόνα που θα σχηματίσει ο πελάτης βλέποντας σας θα είναι η χειρότερη.
Εάν η δουλειά σας σχετίζεται με σοβαρό κόσμο ή δουλεύετε σε ένα γραφείο που συναναστρέφεται με την υψηλή κοινωνία της περιοχής σας, δυστυχώς θα αναγκαστείτε να ψωνίσετε αρκετά κοστούμια εάν είσαι άντρας, και πολλά ταγιέρ αν είσαι γυναίκα, και προφανώς ετούτη η ιδιαιτερότητα μεταφράζεται σε επιπλέον έξοδα που θα πρέπει να τα πληρώσετε οι ίδιοι σας (εκτός ορισμένων ακραίων περιπτώσεων) και όχι η επιχείρηση σας.
Εάν δεν έχετε στην ντουλάπα σας τέτοιου είδους ρούχα και εργάζεστε για πρώτη φορά σε μία τέτοια επιχείρηση που έχει επιβάλει οι υπάλληλοι να φοράνε αυτό τον κώδικα ενδυμασίας, και για κακή σας τύχη δεν έχετε χρήματα να τα ψωνίσατε, τότε ενημερώστε αμέσως τον υπεύθυνο ή τον προϊστάμενό σας για να του εξηγήσετε την κατάσταση και πως χρειάζεστε να σας δώσει ένα μηνιάτικο μπροστά για να τα αγοράσετε. Εάν η απάντηση είναι θετική, φυσικά το πρόβλημα έχει λυθεί αυτόματα, αλλά εάν είναι αρνητική μην το παραμελήσετε και σας συστήνω να φανείτε αντάξιοι των προσδοκιών τους, και ζητήστε στην τελική ανάλυση δανεικά από κάποιον γνωστό σας και θα του τα επιστρέψετε όταν μπορέσετε.
Αν όλα αυτά σας ακούγονται ως ένα τεράστιο εμπόδιο, εξαιτίας της κακής οικονομικής σας κατάστασης, υπάρχουν διάφορες λύσεις για να βρείτε τέτοια ρούχα, απλά θα είναι μεταχειρισμένα αλλά σε καλή κατάσταση, όπως για παράδειγμα στο Μοναστηράκι, εάν ζείτε στην Αθήνα, ή σε οποιαδήποτε άλλη πόλη της Ελληνικής επικράτειας που υπάρχουν καταστήματα ενοικιάσεις κοστουμιών ή ταγιέρ. Σας πληροφορώ μετά λόγου γνώσεως πως μία χαρά θα γίνει η δουλειά σας, και το κυριότερο είναι πως δεν θα ξοδευτείτε στο έπακρο, άλλωστε ο σκοπός αγιάζει τα μέσα και κανείς δεν θα μάθει ποτέ τίποτα εάν δεν το αναφέρετε οι ίδιοι σας.
Κώδικας ενδυμασίας σε συνέντευξη εργασίας
Εάν έχετε σκοπό να πάτε δώσετε συνέντευξη εργασίας σε κάποιο γραφείο, φροντίστε να ντυθείτε συντηρητικά, όπως ανέφερα στην παραπάνω ενότητα για τα ταγέρ και τα κοστούμια, και σε καμία περίπτωση δεν προτείνω εάν είσαι γυναίκα να φορέσεις καυτό μίνι, λες και θα πας σε μπουζουξίδικο ή κλαμπάκι για να γλεντήσεις με τους φίλους σου, ούτε να βαφτείς με βαρύ μακιγιάζ. Βέβαια εάν πηγαίνεις εκεί για να δουλέψεις ως καθαρίστρια, τότε αλλάζει η υπόθεση και πιθανόν να μην παίζουν τόσο μεγάλη σημασία τα προαναφερόμενα στοιχεία.
Συνήθως στις συνεντεύξεις μετράει η πρώτη εντύπωση που θα δώσετε, φερειπείν φανταστείτε να πληροίτε όλα τα κριτήρια που αναζητά η εταιρεία σας για να σας προσλάβει στο εργατικό δυναμικό της και τελικά να σας απορρίψει διότι κάνατε κακή εντύπωση με την επιλογή των ρούχων που φορέσατε.
Συχνά – πυκνά μιλάω με αρκετούς γενικούς διευθυντές επιχειρήσεων τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό και οι περισσότεροι εξ αυτών μου επισημαίνουν πως δεν θέλουν να προσλάβουν υπαλλήλους που έχουν γεμάτο τατουάζ, ιδιαίτερα στο πρόσωπο και το λαιμό, έχουν προκλητικά piercing ή ντύνονται περίεργα που δεν συνάδει με το κύρος της εταιρείας.
Από την άλλη πλευρά εάν ενδιαφέρεσαι να πας σε ένα μπαράκι για να βρεις δουλειά, όσο πιο εμφανίσιμη και εντυπωσιακή είσαι (όχι ξεβράκωτη), τόσο πιο πιθανό να σε προσλάβουν, αφού εκεί μετράει το φαίνεσθαι και λιγότερο το περιεχόμενο της προσωπικότητας που έχει η κάθε κοπέλα. Εννοείται πως όλα πρέπει να γίνουν στο βαθμό που δεν θα υπερβαίνουν τα εσκαμμένα, αφού όπως έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι: Παν μέτρον άριστον.
Όταν ο υπάλληλος δεν έρχεται σε επαφή με κόσμο
Από την άλλη πλευρά, εάν οι υπάλληλοι σας δεν έχουν καμία επαφή με τους πελάτες, μπορείτε κάλλιστα να τους επιτρέψετε να φορέσουν casual ρούχα ή ακόμη καλύτερα να δημιουργήσετε τις δικές σας ειδικές στολές που θα φοράνε για το κάθε πόστο ξεχωριστά, που θα φέρει το λογότυπο της εταιρείας στο μπλουζάκι και όλοι θα είναι ομοιόμορφα ντυμένοι, κάτι που είθισται να γίνεται πλέον καθεστώς τα τελευταία χρόνια από πληθώρα επιχειρήσεων ανεξαρτήτου μεγέθους.
Εννοείται πως σε περίπτωση που σκέφτεστε να τους επιτρέψετε να φορέσουν ό,τι θέλουν, είναι απολύτως αναγκαίο να εφαρμόσετε μία πολιτική στον ενδυματολογικό κώδικα που θα είναι μεν χαλαρή, αλλά στα πλαίσια της μιας συμπεριφοράς που θα τηρείται από όλους ευλαβικά με την προοπτική μην υπάρξουν παρανοήσεις. Η δημόσια εικόνα της επιχειρηματική σας οντότητας αντικατοπτρίζεται σε μεγάλο βαθμό και από τις πράξεις του εργατικού δυναμικού σας που αναμφίβολα χαρακτηρίζουν με τη στάση τους τα δρώμενα της εταιρείας.
Δηλαδή, αν ο υπάλληλος σας είναι αγενής και προκλητικά ντυμένος θα έχει ως αρνητική συνέπεια να περνάτε λάθος μηνύματα στο καταναλωτικό κοινό που αδιαμφισβήτητα θα σκεφτούν πως η επιχείρηση σας είναι ένα καφενείο που ο καθένας κάνει του κεφαλιού του, και κατά συνέπεια οι υπηρεσίες σας ίσως να μη διαφέρουν πολύ ως προς την ποιότητα της εικόνα που παρατηρούν στους εργαζόμενους σας.
Σε περίπτωση που είσαι επιχειρηματίας και συνάμα εργοδότης και θέλεις να θεσπίσεις μία συγκεκριμένη κουλτούρα στον ενδυματολογικό κώδικα, τότε ίσως να χρειαστούν κάποιες σαφείς οδηγίες. προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν παρεξηγήσεις στο μέλλον, με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν οι προστριβές και κάτι τέτοιο φυσικά θα επηρεάσει αρνητικά την πορεία της επιχείρησης, διότι όταν οι εργαζόμενοι δεν περνούν καλά θα έχει ως αρνητικό πρόσημο να μειωθεί η παραγωγικότητα του εργατικού δυναμικού. Οπότε εξετάστε τις εξής παραμέτρους που θα δείτε παρακάτω:
Όταν εκπροσωπείται μία επιχείρηση
Εάν έχετε αναλάβει καθήκοντα εκπροσώπου της επιχείρησης σας για να παρευρίσκεστε σε διάφορες εκδηλώσεις που συγκεντρώνεται η ελίτ της κοινωνίας, συμβουλεύω τους άντρες να φοράτε πάντα ένα κοστούμι. Εάν πάλι πρόκειται για μία εκδήλωση για νεανικό κοινό που θα είναι πιο χαλαρά τα πράγματα, εκεί ενδείκνυται να φορέσετε ένα πουκάμισο και μία γραβάτα από πάνω, και ένα τζιν από κάτω, ούτως ώστε να βρίσκεται στο πνεύμα της εκδήλωσης. Λίγο-πολύ τα ίδια ισχύουν και για τις γυναίκες με τα ταγιέρ.
Εάν έχετε αναλάβει το ρόλο του πλασιέ, ρωτήστε τον προϊστάμενό σας πώς επιθυμεί να εμφανίζεστε ενδυματολογικά προς τους υποψήφιους πελάτες σας. Εδώ ενδέχεται στις περισσότερες των περιπτώσεων να σας δώσει το ελεύθερο να πάρετε την πρωτοβουλία της επιλογής μόνοι σας. Αντιθέτως εάν επιβάλει κάποιο ενδυματολογικό κώδικα, τότε ρωτήστε τον εάν σας επιτρέπεται κατά τους θερινούς μήνες που έχει πολύ ζεστά να βγάλετε έστω το σακάκι, εφόσον κινείστε έξω στο δρόμο, ή τον χειμώνα να φορέσετε μία ζεστή καμπαρντίνα που θα έχει πολύ κρύο.
Ως υπάλληλος που εκπροσωπείται μία επιχειρηματική οντότητα οφείλεται να σέβεστε το ψωμί που τρώτε και να μην εμφανίζεστε σαν παλιάτσος, δημιουργώντας ηθικά προβλήματα που αντιτίθενται στις αξίες της εταιρείας σας. Νομίζω είναι γνωστό τοις πάσι πως τίποτα δεν είναι αυτονόητο σε τούτη τη ζωή, και για να μη βρεθείτε προ εκπλήξεων και σας δείξουν μία μέρα την πόρτα την εξόδου για απαράδεκτη συμπεριφορά και ενδυμασία, καλό θα είναι να συνεννοείστε με τους εργοδότες σας. Τονίζω αυτόν τον παράγοντα αποκλειστικά για δικό σας όφελος για να μην βρεθείτε άνεργοι και είναι μέρα μεσημέρι.
Tι πρέπει να ανέχονται οι εργοδότες και τι να απαγορεύουν
Οι εργοδότες οφείλουν να κατανοήσουν πως οι υπάλληλοι δεν είναι σκλάβοι τους, εξάλλου το αναφέρει ξεκάθαρα ισχύουσα νομοθεσία και προφανώς ως άνθρωποι έχουν τα ίδια δικαιώματα με όλους. Εν τούτοις στον εργασιακό χώρο είναι λογικό πως θα υπάρχουν ορισμένες κατευθυντήριες γραμμές στον κώδικα ενδυμασίας. Παρακάτω θα σας παραθέσω ορισμένα στοιχεία τα οποία νομίζω θα σας βοηθήσουν να μην καταπατάται τα ανθρώπινα δικαιώματα των συνανθρώπων σας, αλλά συνάμα να υπάρχει πειθαρχία η οποία είναι απαραίτητη για ευνόητους λόγους.
- Φροντίστε να μην προσβάλετε τις πεποιθήσεις των υπαλλήλων σας με τον ενδυματολογικό κώδικα, δηλαδή εάν απαιτήσετε να φορέσει ο υπάλληλός σας δερμάτινα ρούχα από δέρμα ζώου και είναι οικολόγος, τότε αυτό σημαίνει αυτόματα πώς παραβαίνετε τους ηθικούς κανόνες της προσωπικότητας τους και έχει κάθε νόμιμο δικαίωμα να σας καταγγείλει στην αστυνομία και να σας οδηγήσει στα δικαστήρια.
- Εάν για οποιοδήποτε λόγο, ακόμη και στην Ελλάδα μία υπάλληλος σας είναι μουσουλμάνα και φοράει μαντίλα, να έχετε υπόψιν σας πως εάν την εξαναγκάσετε να την βγάλει στη δουλειά της, ενδέχεται να στραφεί νομικά εναντίον σας, γιατί καταπατούνται κατάφωρα οι θρησκευτικές της πεποιθήσεις. Τώρα εάν θα δικαιωθείτε ή όχι στο δικαστήριο είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο.
- Μην ζητάτε από τους υπαλλήλους σας που είναι άνδρες να ξυρίσουν τη γενειάδα τους ή να κόψουν το μουστάκι τους, διότι για κάποια άτομα τα συγκεκριμένα στοιχεία αποτελούν είδος λεβεντιάς, και είναι κατά κάποιο τρόπο σαν να προσβάλλεται και να υποτιμάτε τον ανδρισμό τους.
- Μην προβαίνετε σε φυλετικές διακρίσεις, δηλαδή εάν στο εργατικό δυναμικό σας βρίσκεται ένας έγχρωμος άνθρωπος οφείλετε να τους συμπεριφέρεστε όπως και τους υπόλοιπους.
- Εάν κάποιος υπάλληλος σας βρίσκεται σε αναπηρικό αμαξίδιο μην του ζητάτε να φοράει ρούχα που τον δυσκολεύουν στην μετακίνηση του, επιπλέον φροντίστε οι χοροί στα γραφεία σας να επιτρέπουν την εύκολη πρόσβαση στην μετακίνηση του και να μπορεί να πηγαίνει τουαλέτα.
- Μην ζητάτε από τις γυναίκες υπαλλήλους να φορούν ρούχα που να θεωρούνται προκλητικά και αποκαλύπτουν ευαίσθητα σημεία, όπως το στήθος, γιατί έτσι θα υπάρχει προσβολή της προσωπικότητάς της.
- Εάν κάποιος υπάλληλος σας παραβαίνει τον ενδυματολογικό κώδικα, τότε πιάστε τον στην άκρη μόνο του και ενημερώστε τον πως την επόμενη φορά θα υπάρχουν συνέπειες, αλλά ποτέ μπροστά στους άλλους.
- Εάν έχετε εφαρμόσει έναν κανόνα κώδικα ένδυσης που ισχύει για όλους τους εργαζομένους, ανεξάρτητα από το φύλο, πρέπει να εφαρμόζεται με συνέπεια από όλους, χωρίς να κάνετε καμία διάκριση ή εξαίρεση σε ένα μεμονωμένο άτομο, ιδιαίτερα χωρίς λόγο, γιατί προφανώς θα δίνεται το κακό παράδειγμα με αρνητική συνέπεια να δημιουργούνται γκρίνιες και παράλληλα κακή ατμόσφαιρα στον εργασιακό σας χώρο.
- Εάν επιβάλλεται όλοι οι υπάλληλοι να φοράνε την ίδια ομοιόμορφη στολή και είναι καλοκαίρι και ιδρώνουν, τότε θα πρέπει να τους παρέχεται μία εναλλακτική φορεσιά, αφού έγκειται καθαρά θέμα υγιεινής, και στην τελική ανάλυση υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να εμφανιστεί το φαινόμενο της δυσοσμίας και να υπάρξει αποπνικτική ατμόσφαιρα που δεν θα είναι αρεστή σε κανέναν.
- Τονίστε τη σημασία του ενδυματολογικού κώδικα για την προώθηση της θετικής εικόνας που θα προβάλλει εταιρεία σας στον έξω κόσμο, και όχι μόνο στους πελάτες σας.
Ζητήστε να φορέσετε τα ρούχα που νιώθετε άνετα
Ως εργαζόμενος είναι λογικό να θέλετε να αισθάνεστε ευχάριστα στο γραφείο σας, επομένως εάν φοράτε τα ρούχα που σας κάνουν να νιώθετε υπέροχα και συνάδουν με το πνεύμα της εταιρείας, είναι σίγουρο πως θα γίνεται πιο παραγωγικοί και είναι βέβαιο πως θα συνεισφέρετε τα μέγιστα στην εταιρεία στην οποία εργάζεστε.
Εάν πάλι τα αφεντικά σας είναι πραγματικά άνθρωποι παλαιών αρχών και είναι κολλημένοι σε αντιλήψεις του Μεσαίωνα και σας κάνουν τη ζωή δύσκολη, τότε φύγετε από εκεί γιατί στο τέλος θα καταλήξετε με ψυχολογικά προβλήματα, και τα λεφτά που θα παίρνετε από το μισθό σας θα τα δίνετε στους γιατρούς.
Ο υπάλληλος δεν είναι αναγκαίο να είναι ντυμένος σαν τον κουασιμόδο για να ικανοποιήσει το φιλοθεάμον κοινό, ούτως ώστε μετέπειτα να λάβει τα εύσημα του αφεντικού του, ως δήθεν ευσυνείδητος εργαζόμενος, όπως και άλλου τέτοιου είδους κουραφέξαλα.
Εφόσον το απαιτεί η περίσταση και πρέπει όλοι να είναι ομοιόμορφα ντυμένοι, τότε ας γίνει με αισθητική και καλόγουστο τρόπο για να νιώθουν άνετα οι δύσμοιροι υπάλληλοι που αγωνίζονται να φάνε ένα κομμάτι ψωμί στην Ελλάδα που μαστίζεται από ακραία οικονομική κρίση και δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο.
Για παράδειγμα η μεγαλύτερη τεχνολογική εταιρεία στον κόσμο που είναι η Google προσπαθεί συνεχώς να αναπτερώσει το ηθικό των υπαλλήλων της με κάθε τρόπο και μέσο, αφού ξέρει όσο πιο παραγωγικοι θα είναι οι υπάλληλοι, τόσο πιο πολλά κέρδη θα αποκτήσει. Μάλιστα στα γραφεία οι υπάλληλοι είναι ντυμένοι με απλά καθημερινά ρούχα και όχι με κοστούμια ή ταγιέρ, λες και θα υποδεχτούν την Δούκισσα της Πλακεντίας.
Όλες οι κορυφαίες εταιρείες που κυριαρχούν παγκοσμίως στο επιχειρηματικό στερέωμα εστιάζουν την προσοχή τους στο πολυτιμότερο εργαλείο που διαθέτουν και δεν είναι άλλο από τους υπαλλήλους τους. Τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται.