ΑρχικήΥπολογιστέςΕγκατάσταση Linux στα Windows σε virtual PC

Εγκατάσταση Linux στα Windows σε virtual PC

Όπως μπορεί κανείς να διαπιστώσει εύκολα, η διαδικασία εγκατάστασης οποιασδήποτε διανομής Linux στα Windows μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη διαδικασία, η οποία μπορεί να δημιουργήσει σε πολλές περιπτώσεις προβλήματα, αν δεν γίνει με τον σωστό τρόπο. Υπάρχει όμως και εναλλακτική οδός.

Εγκατάσταση Linux στα Windows σε virtual PC

Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός χρηστών, που ενώ θα ήθελαν να εγκαταστήσουν το Linux στο σύστημά τους, για να δουν πως λειτουργεί, δεν το πραγματοποιούν εξαιτίας των αλλαγών που θα επέλθουν σε αυτό και με το φόβο ότι ίσως δημιουργήσουν κάποιο ανεπανόρθωτο πρόβλημα. Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχουν δυο πραγματικά σωτήριες εφαρμογές, οι οποίες αναλαμβάνουν να δώσουν λύση σε αυτό το πρόβλημα και όχι μόνο.

Πρόκειται για τις Vmware και Windows Virtual PC, οι οποίες ακολουθώντας μια τελείως διαφορετική προσέγγιση μας δίνουν τη δυνατότητα να κάνουμε εγκατάσταση του Linux μέσα στα Windows, όπως ακριβώς θα κάναμε με οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να δούμε τις δυνατότητες του λειτουργικού χωρίς να προβληματιζόμαστε για την καλή κατάσταση του υπολογιστή.

Έχοντας ολοκληρώσει τον πειραματισμό μας, μπορούμε πολύ απλά να απεγκαταστήσουμε το Linux από το σύστημά μας, με πολύ απλό τρόπο και χωρίς να δημιουργήσουμε το παραμικρό πρόβλημα στην εγκατάσταση των Windows. Υπάρχει μια και μόνο απαίτηση για να μπορέσουν να λειτουργήσουν ομαλά οι εν λόγω εφαρμογές και αυτή είναι η ύπαρξη αρκετά μεγάλης μνήμης. Θα πρέπει να θεωρήσουμε ως απόλυτο minimum τα 750 MB μνήμης ασχέτως με το τι αναφέρουν οι κατακευαστές στις προδιαγραφές τους, για να μπορέσουμε να εγκαταστήσουμε ένα λειτουργικό μέσα σε ένα άλλο. Ας δούμε πιο αναλυτικά τι προσφέρει η κάθε εφαρμογή.

Vmware

Πρόκειται για την πρώτη εφαρμογή που κυκλοφόρησε παρέχοντας ένα μοναδικό χαρακτηριστικό. Αν κάποιος χρήστης διέθετε ένα σύστημα με εγκατάσταση Windows, μπορούσε χωρίς κανένα πρόβλημα χρησιμοποιώντας το Vmware να εγκαταστήσει σε αυτό κάποια διανομή Linux της αρεσκείας του. Η εγκατάσταση πραγματοποιείται σε ένα virtual drive, που ορίζει η εφαρμογή, όπως ακριβώς και αν εγκαθιστούσαμε το Linux σε ένα σύστημα εξ αρχής.

Η ειδοποιός διαφορά είναι ότι ανά πάσα στιγμή μπορούμε πολύ απλά να σβήσουμε την εν λόγω εγκατάσταση χωρίς να δημιουργήσουμε το παραμικρό πρόβλημα στο σύστημά μας. Η εταιρεία μάλιστα παρείχε και μια έκδοση της εφαρμογής, η οποία έδινε τη δυνατότητα σε κάποιο χρήστη με εγκατεστημένο Linux να μπορεί να πραγματοποιήσει μια εγκατάσταση Windows στο σύστημά του χωρίς κανένα πρόβλημα. Αυτές οι δυο εκδόσεις υπήρχαν στην αρχική φάση του προϊόντος, αλλά η ύπαρξη ανταγωνισμού ακόμα και σε αυτό το χώρο είχε ως αποτέλεσμα την επέκταση των δυνατοτήτων της εφαρμογής.

Πιο συγκεκριμένα οι εκδόσεις που προαναφέραμε πήραν το χαρακτηρισμό Workstation, καθώς απευθύνονται κυρίως σε χρήστες οι οποίοι θέλουν να πειραματιστούν. Ειδικότερα όσον αφορά όμως την έκδοση Workstation θα πρέπει να σημειώσουμε ότι απέκτησε επιπλέον χαρακτηριστικά, παρέχοντας στο χρήστη που διαθέτει εγκατεστημένα Windows τη δυνατότητα να εγκαταστήσει μέσα σε αυτά κάποια άλλη έκδοσή τους. Με άλλα λόγια αν σε ένα σύστημα έχουμε εγκατεστημένα Windows 10, μπορούμε με τη χρήση του Vmware να εγκαταστήσουμε μέσα σε αυτά για παράδειγμα, τα Windows 11.

Η εταιρεία προχώρησε όμως ακόμη περισσότερο παρέχοντας εκδόσεις server της εφαρμογής της. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να πραγματοποιήσουμε την εγκατάσταση πολλαπλών λειτουργικών συστημάτων server σε ένα σύστημα. Οπως μπορούμε να καταλάβουμε στη συγκεκριμένη περίπτωση, θα πρέπει το σύστημά μας, να διαθέτει ιδιαίτερα μεγάλα ποσά μνήμης, τα οποία θα πρέπει να ξεκινούν από το 1 GB και άνω.

Όμως η εν λόγω εφαρμογή παρέχει ένα μοναδικό χαρακτηριστικό, που δεν είναι άλλο από τη δυνατότητα να διατηρούμε μια φάρμα από servers στο ίδιο σύστημα, ελαχιστοποιώντας το κόστος για την απόκτηση συστημάτων και δίνοντας τη δυνατότητα για την πραγματοποίηση κεντρικής διαχείρησης.

Έτσι μπορούμε για παράδειγμα να έχουμε ένα σύστημα Windows, το οποίο θα χρησιμοποιούμε ως web server και μέσα σε αυτό να έχουμε εγκαταστήσει ένα mail server σε Linux ή κάποια βάση σε Linux. Η διαχείριση πραγματοποιείται κεντρικά από την εφαρμογή παρέχοντας πραγματικά μοναδικές δυνατότητες. Περισσότερες πληροφορίες, μπορούμε να πάρουμε από την ηλεκτρονική διεύθυνση www.vmware.com.

Windows Virtual PC

Η Microsoft με την παρουσίαση του Virtual PC έδωσε τη δυνατότητα στους χρήστες να έχουν εγκατεστημένα πολλαπλά λειτουργικά στο σύστημά τους χωρίς να δημιουργείται το παραμικρό πρόβλημα. Η απάντηση που δίνει η εταιρεία στην υλοποίηση και τη σωστή λειτουργία του προγράμματος στηρίζεται στο concept των virtual PCs. Με άλλα λόγια η εφαρμογή δημιουργεί στο σύστημά μας έναν εικονικό υπολογιστή στον οποίο πραγματοποιείται η εγκατάσταση του λειτουργικού που μας ενδιαφέρει.

Η εφαρμογή πραγματοποιεί allocation του απαραίτητου χώρου στο σκληρό δίσκο και μέσα σε αυτό το χώρο πραγματοποιεί την εγκατάσταση του λειτουργικού. Η διαδικασία είναι εξαιρετικά απλή σε σημείο που να προκαλεί κυριολεκτικά. Η εφαρμογή διαθέτει ένα Wizard, ο οποίος μας οδηγεί στη δημιουργία ενός τυπικού virtual PC.

Ανά πάσα στιγμή μπορούμε να παρέμβουμε για να αλλάξουμε κάποιο από τα χαρακτηριστικά ώστε να καλύπτει καλύτερα τις ανάγκες μας ή να συμβαδίζει με τα δεδομένα του συστήματός μας. Βασικό στοιχείο και σε αυτή την περίπτωση είναι η ύπαρξη ικανού ποσού μνήμης, ώστε να μπορούμε να φορτώσουμε ένα λειτουργικό μέσα σε ένα άλλο. Από τη στιγμή που θα δημιουργήσουμε το Virtual PC η διαδικασία εγκατάστασης του λειτουργικού, που μας ενδιαφέρει είναι πραγματικά ιδιαίτερα απλή. Το μόνο που χρειάζεται είναι να ξεκινήσουμε το αντίστοιχο Virtual PC, έχοντας το CD του λειτουργικού, που μας ενδιαφέρει στο CD-ROM drive του συστήματος.

Άμεσα ξεκινά η εγκατάσταση, ενώ η διαδικασία που ακολουθείται είναι ακριβώς η ίδια με αυτή που θα περιμέναμε στην περίπτωση που θα πραγματοποιούσαμε την εγκατάσταση σε ένα κανονικό σύστημα. Στο δίσκο μας δημιουργείται ένα αρχείο με κατάληξη VHD για κάθε επιπλέον λειτουργικό που εγκαθιστούμε στο σύστημά μας. Στην περίπτωση, που θελήσουμε να σβήσουμε κάποιο από τα λειτουργικά, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να σβήσουμε το αντίστοιχο αρχείο.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166